Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

fredag 6 april
bagels med ost

Bagels med ost

And we're BACK! Jojjomensan! Grymt tillbaka! Här har det slukats baguetter som aldrig förr. Vitlöksbaguetter,baguetter med soltorkade tomater, pain riche, platta baguetter, sneda baguetter, vridna baguetter. Så idag var det dags för den ständiga vapendragaren, motsatsen, kompletteringen, Adams Eva… Bageln!

Jag kände instinktivt att jag fick lov att ha ost i. Det sitter i sedan gammalt, att om man blandar i ost i degen så blir det baskemig ännu lite bättre. Trots att jag ätit så mycket vitt bröd känns det fortfarande som att LCHF-kuren inte är långt borta, därför känns det helt naturligt att borsta upplevelsen med lite ost:) (det är jag ju värd, eller? Ja, självklart är du värd det Danne!) För att förklara matchen mellan Ängeln på ena axeln och hans antagonist på den andra kan man säga att det var som en frontalkrock mellan en Nissan Micra och en lastbil, i antagonistens favör.

Så jag satte igång och blandade ihop vatten, mjölk, jäst, salt, socker, olja. Efter det hade jag i hälften av mjölet och rörde runt till en smet. Därefter lade jag i den rivna osten och rörde runt igen och tillsatte tillsist resten av mjölet.

Jag gick med skälvande steg ner till assistenten i källaren för att se om han levde, om han fullkomligt rostat ihop, eller kanske hittat vinstället och bälgat i sig för att dränka sina sorger. Men han stod där, tillgiven och i givakt, redo att kasta sig in i matchen. Shit, vilken kille han är assistenten. Man blir ju tårögd.

Jag gav honom bunken och sa åt honom att köra på ganska låg hastighet i 10 minuter.

När de 10 minuterna passerat gick jag ner och klappade honom på huvudet, tog bunken och sade "på återseende min vän".

Jag stjälpte ut degen på bänken och lät den ligga under en duk och jäsa i en timma. Sedan delade jag den i 7 delar och rullade bollar av dem. Jag tog en boll och tryckte fingret igenom (hrrrrm) och snurrade sedan degen runt fingret så det bildades ett ganska stort hål (ca 6 cm när det dragit ihop sig lite) och lade dem på. Detta upprepade jag på de andra degbollarna och lade dem på en plåt. Där fick de ligga i 45 minuter och jäsa.

Efter jäsningen var klar ångade jag dem i 4 minuter i ugnen (grymt skönt med ångugn ibland). Jag tog sedan ut dem och penslade dem med den vispade äggvitan och strödde på sesamfröna. Det bästa är att pensla en och direkt efter det strö på sesamfröna, annars kan äggvitan torka till lite.

In i ugnen igen på 180 grader, i mitten av ugnen och sedan vänta i 20 minuter till de var snygga och klara.

JÄRSANS! JISSES! Bagels är ju så fantastiskt gott. Och med ost i degen blir det helt enkelt med extra plus i kanten. Nu ska jag sitta och bara jäsa en stund:)

Glad påsk på er!

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

För 7-8 bagels

3 dl vatten
1 dl riven ost (herrgård)
7 dl Vetemjöl
10 gram jäst
1 msk olja
1 msk socker
1 tsk salt
1 vispad äggvita
Sesamfrön

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen