Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 13 oktober
Brie och fikonmarmelad bröd

Brie & Fikonmarmeladbulle och baguette!

Lördag igen! Hohoho! Vad ska vi göra för bröd idag? Jo, idag fanns det två alternativ kände jag. Antingen var det att ta en del av lasagnen jag gjorde igår, eller så skulle brieosten ner i degen. Jag körde den enkla vägen idag, brie! Självklart skulle den ta med en kompis ned i fördärvet också. Hohoho, komsi komsi lille fikonmarmeladen, komsi!

Nu tänkte jag inte fega med brien, utan tog en ganska bra bit (skulle kanske motsvara ca 4 matskedar) och en matsked marmelad.

När jag stod där med brien och kniven började jag tänka på vad en fransman skulle tycka om detta brödet. Jag såg framför mig gubbarna Jean-Paul, Jean-Pierre, Jean-Batiste, Jean-Robert, Jean-Bengt, Jean-Sune, Jean-Arne (och alla andra  olika namn de har), med en pastisse i ena handen och ett bouleklot i andra. Iförda basker, svart väst och randig skjorta. De här snubbarna skulle nog uppskatta en Brie & Fikonmarmeladbaguette!

Jag löste upp jästen, saltet och sockret i ljummet vatten. Sedan hällde jag i lite olja och två tredjedelar av mjölet. Efter delade jag brien (lite kladdigt här) i småbitar och lade ner. Tillsist hade jag i fikonmarmeladen och resten av mjölet.

Jag rörde om ordentligt med en sked och gick sedan ner till überstackaren i källaren som skulle knåda min deg (!). Han hade ju stått stilla ett bra tag innan förra helgen och jag har inte riktigt tittat till honom sedan sist. Så jag undrade i vilket skick han skulle vara eftersom jag ju märkte att det saknades lite vinflaskor och annat sist. Jag tänkte jag skulle skämta lite med honom, så jag öppnade dörren i ett ryck och skrek PACO!!! Herregud! Jag trodde han skulle tappa degkrokarna! Där stod han, tillsammans med ett par marschaller, några klädnypor, en flytväst och en lampa, med en Mariestads i högsta hugg! Värsta efterfesten!! Jissesamalia! Alla tittade nedåt och var skamsna. Jag kände att jag fick lov att bita mig i tungan för att inte garva ihjäl mig, det var ju en salig samling. Jag sade kort att han skulle knåda degen i 15 minuter och att de fick lägga av nu och städa upp. Jag stängde dörren efter mig och världens asgarv hördes där inifrån. Ingen respekt.

Jag kom tillbaka efter 15 exakt, öppnade dörren och spände ögonen i assistenten. Hans polare var borta och det var faktiskt lite undanplockat. Jag sa inget utan bara tog degen. Lite får han faktiskt skämmas.

När jag kom upp delade jag degen i fyra bitar. Tre små och en större. Jag rullade de små och gjord en baguette av den stora. Jag tänkte fortfarande på de franska gubbarna Jean-Paul, Jean-pierre…..

Jag lade dem på plåten och satte in dem i ugnen för jäsning i 30 grader. Där fick de ligga i ca 1 timma innan jag tog ut dem, ökade värmen till 220 och satte in dem igen.

Efter ca 10 minuter var de klara. Jisses! De såg goda ut och jisses vad de jäste (kan brien gjort något här tro)… men skulle de smaka gott?

Asså, jisses. Det finns en del briesmak i och det känns lite runt i smaken, smakar länge! Jean-Paul, Jean-Pierre… skulle nog kanske inte byta ut pastissen mot denna baguette, men väl säga till sina fruar att gå in på hembakt.se och ta receptet så de kunde ta med sig till nästa dag vid boulen.

Bon appetit!

kommentarer (6)

Vad hade jag i:

För typ 4-5 småbröd

2 dl vatten
10g jäst
0,5 tsk socker
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
4 dl Vetemjöl
3-4 matskedar brie
1 msk fikonmarmelad

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen