Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 7 maj
brioche

Brioche med skållad skumtomte

Idag fyller jag år! Grattis Danne! Du må du leva uti hundrade år!! Då kan man ju tycka att jag inte borde stå och baka födelsedagsmorgonbröd till mig själv? Fast, jag tycker ju att det är kul! Min bättre hälft var redan uppe idag(!!!!) och det var väldans mysigt eftersom jag fick födelsedagspresenter!:))) Annars är det alltid jag som är uppe först. Jag är morgonpigg av mig. Jobbigt morgonpigg faktiskt. Även om jag är uppe grymt sent (tja, som 38-åring tycker man numera att typ kl 04.00 är grymt sent) så vaknar jag inte senare än kl 8. (Asså, det är ju egentligen förfärligt). Det har väl i och för sig hänt någon gång att man varit uppe intergalaktiskt sent (till efter 04.00 då) och då har det gått att sova längre. Ofta har ju då intergalaktisk övertid oftast något att göra med alkoholhaltiga drycker, vilket kanske spelar in på hur länge man kan sova;)

Idag tänkte jag fira mig med lite lyxbröd. Brioche. Och inte vilken Brioche som helst, utan SkumtomteBrioche! Grattis igen Danne! Det skulle passa mig idag. Gammal och grå som man börjar bli;)

Jag började med att skära tomten i strimlor (!) för att han skulle lösas upp snabbare och bättre (nån som sett Nikita och kommer ihåg Victor, the Cleaner?) Sen la jag ner honom (strimlorna av honom) i det varma vattnet och tittade på medan han sakta löstes upp (här passar det att introducera ett mycket trevligt ord som kan beskriva känslan. Ordet är "Luguber" (betyder spöklikt, bisarrt… ), smaka på det ordet! Grymt najs att använda om man vill impa lite på någon och verka lite beläst och intellektuell). Jisses vad jag svävar ut idag (det är åldern). Jag ska skärpa mig nu.

När den upplösta-tomte-juicen svalnat och blivit ljummen smulade jag ner jästen och tillsatte saltet.

Efter det blandade jag mjölet och smöret till en lite smulig massa. Jag hällde i massan i bunken med tomte-juice och tillsatte äggen och rörde runt till en massa. Jag hällde ut massan på diskbänken och knådade den lite snabbt till en deg. Assistenten, ni vet han i källaren, fick ledigt idag.

Sen smorde jag några formar med smör och delade upp degen i 6 delar och rullade bollar av dem och lade en i varje form. För att det skulle se lite ut som en födelsedagsbakelse tryckte jag i en oliv i toppen på dem. Sen fick de jäsa under duk i en timma.

När jäsningen var klar penslade jag dem med uppvispad äggula och skickade sedan in dem i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter för gräddning.

Ta ut, låt svalna, och avnjut med ost och marmelad!

Smaken… jo detta är ju faktiskt ett trevligt bröd. Det känns lite lyxigt att äta det! Frasigt, nästan som ett wienerbröd, på utsidan och luftigt inuti. Offret, skumtomten, bidrog med sötma och det var riktigt gott!

Kan verkligen rekommenderas om man vill göra det lilla extra någon gång! Nu ska jag fortsätta fira!:)

kommentarer (1)

Vad hade jag i:

15 gram jäst
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
1 dl Manitoba cream
1 skumtomte
2 tsk vatten (att lösa upp tomten i)
75 gram smör skuret i småbitar
2 ägg (varav jag hade lite till pensling ovanpå bröden)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen