Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 17 april
ciabatta

Ciabatta med färskostfyllda peperoni

Idag hade jag lite fördeg som jag passade på att göra samtidigt som jag gjorde "Köpefrallorna" igår! Jag tänkte använda det till ett annat av mina favoritbröd - Ciabatta!

Igårkväll innan jag la mig efter en trevlig kväll med ostbicka och rött vin tänkte jag att jag skulle testa att lägga i den där Danska flöde-osten i degen, men idag ångrade jag mig. Jag hittade en burk med färskostfyllda peperoni i kylen. DET lät ju spännade! Så det fick bli det istället:)

Jag smälte jästen och saltet i det ljumna vattnet. Hade jag i durumvete och manitoba creamen och fördegen. Sen hackade ner peperonin i småbitar (nja, det blev ju mer en sörja). Sen blandade jag ihop allt och körde det degblandaren i ca 20 min till det blev en smidig deg.

Efter det smorde jag en plåt med olivilja och bakade ut degen på denna. Den täckte inte hela plåten eftersom jag inte har så stor deg, så det såg mer ut som en pizzabotten fast tjockare. Jag penslade på olivolja ovanpå degen och lät det jäsa under duk i ca 45 min.

Sen delade jag degen i 4 bitar med kniv (bara skar ett kors och föste isäg bitarna lite så de inte skulle klibba ihop igen).  Jag strödde över lite durumvetemjöl och  lät dem jäsa i ca 25 min innan jag satte in dem i ugnen på 225 grader (i 5 minuter) sen sänkte jag värmen till 180 grader och gräddade vidare i ca 10 min innan jag tog ut dem!

Smaken då? Jo, jag måste säga att jag blev mycket glatt överraskad! Det gick visserligen inte urskilja urskilja en speciell peperonismak eller färskostsmak, men de bidrog till en mildare och kanske något syrligare smak. Konsistensen var mycket fin och luftig. Jisses, som jag sitter här och berömmer mig själv... Mja, i vilket fall, det hade kanske inte serverats till kungen, men en lägre adelsman med mindre ägor hade nog iallafall inte kastat ut det till getterna.

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

Till fyra ciabatta:

Fördeg:
1 dl vatten
10g jäst
2 dl Manitoba Cream

Låt stå 24 timmar i bunke med lock.

Huvuddeg:
10g jäst
1 dl ljummet vatten
2 dl durumvete
0,5 dl Manitoba Cream
1 krm salt
2 st peperoni med färskost i olja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen