Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 29 januari
lchf-bröd

Dags för REHAB! Smalbröd.

Efter förra helgens kopiösa Kolhydratsextravaganza har jag jag kommit till insikt (mer tänkt en galen tanke) att jag ska sluta äta kolhydrater och haka på LCHF-tåget. HCHF verkar inte funka i längden (det KAN ha att göra med att jag sitter framför en dator hela dagarna och lattjar med Photoshop och att fysisk aktivitet för mig är att hämta kaffe).

Så, inget mer av det jag gillar allra bäst bland bröd. Vitt bröd. Inga fler underbara baguetter. Inga fler läskande bagels. INGA FLER KÖPEFRALLOR!!!?!  Inga fler döda surdegar (fast det är ju positivt egentligen… för degen). Hur många stationer jag åker med LCHF-tåget vet jag inte, men några stycken ska det iallafall bli. Och självklart kommer jag skriva om mina erfarenheter här på Hembakt! Inte bara det, jag kommer fortsätta baka med välsmakande, underbart, härligt, fantastiskt vitt mjöl till resten av familjen. Jag kommer bara inte kunna äta det själv (herrejisses, det är som att ställa en flaska rom framför en gammal sjörövare som blivit lite för glad i flaskornas bottnar).

Därför, med hopp om pikétröjor som fladdrar till sommaren började jag idag med ett LCHF-bröd. Den får heta Smackan (smalmackan).

Sjukt enkel!

Jag blandade ihop alla torra ingredienser i en bunke (jag blandade runt med en gaffel). Sedan hade jag i äggen, osten och grädden och blandade runt allt igen. Jag blandade med gaffeln till osten börjat lösas upp lite. Sedan tog jag en "slickepott" (jag ska inte använda det ordet mer, jag tycker det låter lite läskigt) och smetade ut det på en plåt med bakpapper. Den blev ca 1 cm tjock.

Efter det var det redan dags för gräddning (jisses! Redan?!?! men jästiden då? Nej, det behövs inte längre. Stackars lille assistenten i källaren!!). Så jag satte in den i ugnen på 220 grader i nedre delen av ugnen. Efter ca 10 minuter såg den lagom gräddad ut.

Jag lät den svalna lite och delade den sedan för att med stor nyfikenhet få se hur den blev inuti! Jovars, det såg ok ut! Jag tog en tugga och kände både besvikelse och lättnad. Besviken för att det är ju ungefär femtio miljarder galaxers avstånd mellan smaken på detta jämfört med en baguette. Men lättad för att faktiskt inte smakade *?!"#€%&! Det gick an!!! Det funkar att äta detta utan att få ångestattacker! Jag åt med salami och brieost på. Helt ok! Ja, detta kan jag äta fler gånger!

kommentarer (4)

Vad hade jag i:

För en smet som ger ca 4 mackor

2 ägg
1 msk fiberhusk
1,5 dl riven gräddost
2 dl skalade sesamfrön
2 msk grädde
1 tsk bakpulver
1 krm salt

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen