Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 3 juli
levain

Efterlängtad Levain

Ni som följt med ett tag vet att jag försökt baka med surdeg ett tag, vilket gått sisådär (HAHAHAHAHA!!! HAHAHAHAHAH!!! Närmare intergalaktiskt, kopiöst, vedervärdigt, fruktansvärt dåligt!!) Det har liksom inte jäst en millimeter. Totalt dött har det varit vareviga gång. Jag började misstänka att min surdeg var en ren inkarnation av Hin Håle själv. Kanske skulle han kravla upp ur sin bunke och kväva mig i sömnen, precis som han gjort med degarna jag har blandat honom med.

Jag började nästan misströsta. Detta med surdeg och Danne var kanske en lika bra mix som olja och vatten, bensin och barn(?!), George Best och alkohol (fast han hade nog roligt…) ja ni fattar, det var iallafall inte bra.

Men i fredags kände jag… förtroende. Jag matade min surdeg med lite råg/vetemjöl och vatten på fredagskvällen. (en matsked vetemjöl och en matsked rågmjöl och två matskedar matten) Koncistensen blev lite som våffelsmet. Sedan lät jag den stå framme över natten med lock på som var lite lite öppet. Dagen efter var den riktigt bubblig och jag tog fyra matskedar av den, lade den i en annan bunke och blandade i Manitoba Cream, ca 1 dl och 0,5 dl ljummet vatten. Sedan fick den jäsa i ca 9 timmar i bunken, med plastfolie över.

På kvällen hade det jäst till sig och var bubbligt (kanske kanske kanske kan detta funka, tänkte jag!!!) Jag blandade i 4 dl Manitoba Cream och 2,5 dl ljummet vatten. Sedan gav jag degen till assistenten som fick vara uppe i huset kväll istället för fängelsehålan i källaren. Han knådade lite halvslött i ca 5 minuter. Efter det vilade han i 20 och knådade tillsist 15 minuter till. När det var 5 kvar av knådningen lade jag i en rågad matsked flingsalt.

När degen sedan var färdigknådad oljade jag in en bunke med olivilja och täckte botten av den med ca 0,5 cm olivolja och lade ner degen där. Sedan satte jag ugnen på 30 grader och satte in den med handduk över. Jag hade ugnsluckan lite öppen för att det inte skulle bli varmt. Här skulle den få jäsa i 2,5 timmar. Under den första timmen tog jag ut den och vek den tre gånger (uppifrån och ned och höger till vänster).

När det gått 2,5 timmar hade den rackaren jäst lite!!!! Jag började känna hoppet strömma! Jag tog ut den varsamt för att inte förstöra de där små underbara bubblorna inuti den. Jag mjölade en plåt och lade den där och mjölade den sedan ovanpå och avslutade med att lägga en handduk över. Sedan åkte den in i ugnen igen, som fortfarande stod på 30 grader. Där fick den jäsa i 1 timme till.

När sista jäsningen var klar hade den jäst ännu mer!!!! Jaaaaa! Det verkar fuuuunkaaaa!!!! Jag ökade värmen till 230 grader och lät den vara kvar i temperaturökningen. Och dra på trissor, den jäste ytterligare lite till!!! Efter ca 20 minuter var den alldeles gyllenbrun och jag plockade ut den...

Jag petade lite på den, nästan rädd att den skulle implodera och sedan börja skratta åt mig. Men den stod kvar...

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! FY F*"#€%!&N VA GUUUUUTTTT!!!! Det funkade! Jag lyckades! SHIIIIIT så GRYMT! Äntligen!

Denna kväll i en annan del av galaxen (ref blogginlägget 22/5 "Den dog, igen", som man bara kommer åt genom att scrolla ner) började de plocka ner mina affischer och strajpa om bussarna…

Antidegen förvandlades till surdeg igen! Förbannelsen är bruten! Tjohoooooo!!!!!

Frågan är, kommer jag kunna göra om det?

kommentarer (4)

Vad hade jag i:

Till ett bröd:

Surdeg på vete/råg

+ ingredienserna i texten

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen