Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 21 april
ettårsfralla

Ettårsfralla

Hembakt 1 år! Wowowowowow! Det är ju helt galet vad tiden går! Nu var det ett år sedan jag startade bloggen! Det har varit, och är, grymt kul. Framförallt att  vissa faktiskt kommenterar recepten här på bloggen, skriver till mig på Facebook och Twitter. Då känns det som att det gör skillnad. Så ett stort stort tack till er som läser!

Ok, nu var det ett tar sedan jag bakade frallor. Och det går inte för sig. Frallor måste bakas med jämna mellanrum för att man ska må bra helt enkelt. Frallor utgör ju en av grundstenarna i livet! Man lär sig ju liksom älska frallor redan som barn. Sätter man fram en skiva lingongrova och en fralla framför en treåring så väljer nog treåringen frallan 9 gånger av 10. Den som inte väljer sitter förmodligen och kollar på Bananer i pyjamas och har ett sånt tunnelseende att man skulle kunnat lägga fram en påse godis utan att en enda bit skulle röras.

När jag var liten var jag, min lillebror och mina föräldrar ute på sjön i sex veckor på sommaren, varje år. Detta var ju ett tag sedan och kylskåp i båten var inte så värst vanligt. Eftersom vi var ute i Västerviks skärgård och låg vid olika öar mycket så man fick ju bunkra sådant som höll sig ett tag. Det var ju vissa som förstått att det förhöll sig på det viset och därmed slog mynt av båtfolkets belägenhet. Det ska det ha ett fruktansvärt stort tack för. Vissa morgnar, om man hade tur, så gled det förbi en snipa i diset med tändkulemotor och en röst ropade "Färska frallor, här var det färska frallor!" Herre Jisses!! Bara känslan att få helt färska frasiga frallor med vallmofrön på. Mitt ute i skärgården, när man ätit hemskebröd några dagar. Det var oförvanskad, ren och skär lycka. Plötsligt händer det!

Japp, frallor blir det idag. Men inte vilka frallor som helst, utan en variant med grahamsmjöl i. (bara för att låtsas att jag är nyttig). Jag har nämligen ett nytt mjöl från Kungsörnen som jag hört ska ha extra bra jäskraft i sig. De har släppt ett sortiment som heter Vinjett som har mer protein och bättre gluten (shit, sa jag precis så? Herrejisses, jag började baka olika bröd med brunsås, skumtomtar och gott och blandat i, och nu pratar jag helt plötsligt gluten!!! Ja, jag antar att jag lärt mig lite under resans gång:) Snart kanske jag börjar ha deg i kudden när jag sover, eller i tofflorna?

Ah shit, en passus… Det finns en konstnär som heter H R Giger. För alla som inte känner till honom kan man säga att han är en ganska luguber konstnär (för förklaring av ordet luguber, se brödet 7e maj 2011). Sjukt duktig (tycker jag). Han illustrerade bl a Alien, alltså själva varelsen, den elaka hemskingen som biter folk igenom huvudet.

I en bok om honom, på ca 250 sidor med bilder, så ler han inte på en enda bild. Man blir nästan rädd! Världens stoneface! Förutom på en bild, där han tagit två franskbröd och gröpt ur dem och använder dem som tofflor. På den bilden skrattar han! Hahahahah! Sicken lirare! /bow

Ok, så iallafall, jag blandade ihop vatten, jäst, salt, sirap och olja. Sedan hällde jag grahamsmjölet och sist vetemjölet. Jag rörde runt med en sked och stjälpte sen ut det på bänks, som jag mjölat. Degen knådade jag sedan för hand, bara någon minut, innan jag gick ner till min vän assistenten i källaren. Jag berättade för honom att degen vara ganska klibbig idag, men att det skulle vara så. Jag viskade i hans öra att 10 minuter skulle vara ok. Han nickade och satte igång. (Jag tror jag ska köpa en dajm (nu ändrade rättstavningen det till Dam, det hade ju varit lite skruvat) till honom som belöning).

När han var klar hämtade jag degen, som var ganska lös, och stjälpte ut den på bänken. Jag delade den i fyra delar och rullade bollar av dem. Sedan lade jag dem på en plåt, mjölade dem ovanpå och täckte med en handduk. Jag satte dem sedan i ugnen på 30 grader och lät dem jäsa i 1 tim och 20 min.

Efter jäsningen tog jag ut dem och satte ugnen på 210 grader. När den nått rätt temperatur satte jag in fallorna och lät dem gräddas i ca 10-12 minuter, tills de var gyllenbruna.

Alltså….

shit…

wow…

Frallor. Redia fralle, som vi säger på Öland.

El fantastico! Kan nämnas att min son på 5 år sa att han "älskar" detta brödet. Adios amigo, Lingongrova. Den andra har inte smakat än, men kommer garanterat säga samma sak (annars får han inte spela World of Warcraft mer;).

kommentarer (6)

Vad hade jag i:

2 dl vatten
5g jäst
1 tsk sirap
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
2 dl Vinjett Vetemjöl
2 dl vinjett Grahamsmjöl

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen