Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 8 maj
focaccia

Focaccia med Avocadosås

Födelsedagen är över. Efter en fantastiskt trevlig kväll med vänner har jag idag vaknat upp innan kl 08.00 igen. Min andra dag som 38-åring! Det känns faktiskt inte helt fel! Kände jag nåt i ryggen nu? Det liksom spände till… Det blev inte intergalaktiskt sent igår, inte ens grymt sent! Det blev lite mys-pys-sent. Vi spelade Pictionary igår. Alltså, det är något galet med det spelet. Det passar helt enkelt inte mig, inte mina manliga vänner heller. Eller det är liksom synken som saknas lite (lite? våra tankar ligger lika nära varandra som solen och månen!) Jag menar, vi kan göra världens bästa skiss, men det finns inte i närheten att gissa rätt. När tjejerna ritar räcker det med att de gör en punkt så fattar de direkt att det är typ en "Blåbärsbuske"! Hur är det möjligt!? Jag fattar det inte! Vi ska liksom krångla till det.
En god vän (kille) och jag var på lag en gång och han skulle rita och jag gissa. När han kollat på kortet spred sig ett stort leende mellan öronen och han sa "denna är lätt". Timglaset vändes och han började rita... trianglar... och började genast ivrigt peka på dem! Ringade in dem! Pekade på dem igen!!. Han utstrålade "men vaf*****n! Säg det då det är ju hur enkelt som helst!!!"… Sen tog han ett nytt grepp (för att jag inte fattade) för att förtydliga och började rita nått krulligt på trianglarna. Han pekade och skrek inombords "Men för ända in i he*****te SÄÄÄÄG ORDET DÅ!!". Tiden rann ut och han skrek "MUS!!!! Ordet är MUS!!! Det är ju en mus!! Ser du inte det eller?!!?!" Hahaha!

… men Ronny, varför ritade du inte en "vanlig" mus då, med svans och öron!!?:) (om du läser detta Ronny, förlåt;) du är världens goaste! Jisses jag trodde jag skrev Goatse, shit så likt).

Ja, det var en liten passus. Idag ska det bakas ju! Och det blir inte mindre än en Focaccia! Idag hade jag lite svårt att bestämma vad jag skulle ha i. Vi åt ju upp allt igår!! Men sen såg jag en lite bunke där nere på botten av kylskåpet, alldeles ensam stod han där och tittade på mig med sina rådjursögon. Grillsåsen! Hej! Nu tänker ni typ en rökig köpesås, men detta är min bättre hälfts special-grillsås gjord på avocado och gräddfil. Det skulle kunna bli bra! Det skulle kunna bli kanon!


Såsen:
Mixa hela baletten och tillsätt salt och svartpeppar. Rör runt! Klart!

Degen:
Jag löste upp jästen i vattnet och blandade i olja och salt. Sen hade jag i mjölet och tillsatte sist 1 dl av grillsåsen.

Assistenten är tillbaka efter gårdagens ledighet. Han såg lite härjad ut (party igår). Men jag lät honom knåda degen i 20 min innan jag tog degen och lade den på jäsning i 30 min under duk.

När jäsningen var klar oljade jag en ugnsfast form och hällde i lite extra olja på botten. Sen kavlade jag ut degen med händerna så den blev ca 2 cm tjock och la den i formen. Där fick den sedan jäsa i 30 min till under duk.

Efter andra jäsningen var klar tryckte jag i lite svarta oliver i degen och lade på lite färsk oregano. Sedan strödde jag lite flingsalt över degen. Efter det var det klart för gräddning i ugnen i ca 15 min på 225 grader.

När den var klar penslade jag lite olivolja över brödet.

Ok, smaken var det inget fel på! Avocadoröran passade kanonbra! Men konsistensen var ingen höjade idag tyvärr:( Det är nog åldern… hese, nja men den borde fått vara inne lite längre i ugnen. Då hade det varit en 7 poängare på en 10-gradig skala. Nu blev det istället futtiga 5 poäng. Dessutom hade det passat bättre till lunch...

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

Ett bröd:

2 dl ljummet vatten
15 g jäst
1 tsk salt
8 dl vetemjöl special
2 msk olivolja

Sås (3 dl, som du tar en dl av nu och använder resten till grillningen på kvällen):
2 avocado
1,5 dl gräddfil
1,5 dl creme fraiche
1 vitlök
ca 5 cm purjolök
1msk majonäs
1 krm salt
en nypa svartpeppar

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen