Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 27 augusti
focaccia

Focaccia med Sweet Baby Ray's, oliver och basilika

Idag är det 21 grader ute redan tidigt på morgonen! Är det brittsommar på gång månntro? Det spelar ju mindre roll för mig eftersom jag är så fruktansvärt förkyld:( så det blir till att ta det lugnt idag. Jag tror jag måste dricka mängder av vatten idag bara för att hålla vätskenivån pga att jag snyter mig så mycket!

Idag när jag kom ner till kylen och skulle botanisera inför morgonens brödbak (hohoho.. brödbak… hohoho!) så var jag lite ambivalent inför vilket sorts bröd jag skulle göra. Baguette (mumma…), fralla (aaaahhh…), bagel (oooooh…), limpa (najs…), focaccia (guuuut….). Jag insåg att jag sovit lite för länge för att göra något med längre jästider så… idag blir det lite experimenterande med själva jäsningen och gräddningen också, jag mixar lite av varje:)

Men vad skulle vi ha i? Vilka skulle bilda bandet? OP Andersson på sång? Njae… inte idag, på morgonen. Fast… det skulle kunna passa någon annan gång:) Kanske nästa kräftskiva!? Det stod en fin burk med stenbitsrom där också. Så snyggt orange. Hade blivit en snygg sångare, fast rösten hade nog varit falsk ibland. Blev lite sugen, men njaaa. Men där! SWEET BABY RAY'S! Det hör man ju… hela paketet, tufft namn, lite solkigt utseende, sjunger nog lite som Chris Cornell under Soundgarden-tiden. Ok, sångaren fixad. Gitarristen då…. hmmm. Det fanns två riktigt grymma att välja på, Oliver Green eller Oliver Black! Idag blev det killen med de lite mörkare tongångarna. Oliver Black. På trummor satte jag Basil Ika. En kllle med stark taktkänsla. På bas valde jag en gammal hederlig trotjänare som aldrig spelar fel, Phil Mjolk.

Ok bandet var redo! Nu skulle de bara spela tillsammans!

Jag smulade ner jästen i filen och tillsatte oliver, smör, basilikan och Sweet Baby Ray's. Sedan hällde jag i mjölet och gick ner till assistenten i källaren. Vi började snacka musik… lite Creedence, Pink Floyd, Depeche och hade det trevligt, men sen ballade han ur och började svamla om Joddla med Siv, Eddie Meduza, Ronny Jönsson och annat… Jag sa till honom att fixa degen på en kvart. När det gått tio minuter gick jag ner och hällde i flingsaltet. När det var färdigknådat och assistenten var trött tog jag upp degen och lade den i en form som jag fyllt botten i med olivolja (bara så det täckte). Sedan knådade jag ut degen så den täckte formen och vände den direkt, så att båda sidorna blev inoljade. Sedan lät jag den jäsa på samma sätt som "Turkiskt Svennebröd" (från 13/8, bara scrolla ner). Efter det tog jag ut den och satte ugnen på 225 grader. När den nått temperaturen strödde jag över lite basilikablad och flingsalt över brödet och satte in det för gräddning i 15 minuter.

Ja detta blev inget smörsångaraktigt pojkband med en uppsjö av låtskrivare bakom sig. Det blev genuint och mustigt. Ok, jag hade hoppats på Bob. Dylan. Eller ännu bättre The Traveling Wilburys. The band of the bands. Men det blev ändå riktigt bra, lite som Ulf Lundell i sina bästa år i slottsruinen i Borgholm. Hmmm…. Kanske skulle jag haft i OPn ändå…;)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

1 msk Sweet Baby Ray's
4 blad Basil Ika, hackat
10 st Oliver Black
2 dl Phil Mjolk
4,5 dl Manitoba cream
15 g smör, hyvlat
10 g jäst
1 msk flingsalt
Olivolja till jäsningen.

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen