Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 4 juni
förfuskad hembakad baguette

Förfuskad surdegsbaguette med blomkål och morötter

Som ni vet har jag försökt göra ett bröd på surdeg. Resultatet har ju inte varit vidare bra. Nej, det har varit riktigt illa, faktiskt. För att inte säga uruselt. Men jag är ju så sjuuukt sugen på att äta ett sånt hembakat bröd. Så idag tänkte jag att jag skulle fuska… det är inte roligt att behöva göra det, men jag är så illa tvungen, annars kanske jag kommer implodera  till och med vaporiseras av min inre ilska (undrar om det hade varit en giltig förklaring i aulan på svenskaprovet).

Vaporiseras förresten, är ytterligare ett trevligt ord att lägga till repertoaren. Det är ett finord för "förångas". Det ska ni lära alla de små i er närhet(skulle tänka mig att från 3 års ålder går bra). När de leker tjuv och polis eller bara pangpang låter det ju mycket mer intellektuellt och hotfullt att säga "jag vaporiserade dig!" istället för att "jag pangade dig". (Jämförelsevis är ju vaporisering också långt mycket starkare än att bli skjuten. Att bli skjuten kan man ju liksom överleva. Vaporisering är ju fullkomlig "poff, borta". Då kan man snacka om att det bara blir en våt fläck kvar:) Hmmm. kanske inte barn ska säga så…)

Ok, fusket. Jo, för att vara "säker" på resultatet idag kände jag att jag behövde använda både hängslen, byxor, fiskarstövlar och våtdräkt, så jag tänkte använda jäst i degen (denna vämjeliga styggelse för surdegsbakare) som tillägg till surdegen jag har i. Ja, jag kände att det verkligen behövdes idag för att det skulle lyckas. Dessutom använde jag lite av den "knäckebrödsdegen" jag hade kvar från förra veckan (dvs den degen som skulle blivit ett fint luftigt bröd förra helgen). Så summa summarum: jäst, surdeg, knäckebrödsdeg samt "vanliga" ingredienser.

Jag började med att lösa upp jästen och honungen i vattnet. Efter det hällde jag i mjölet och rörde runt lite. Sedan hällde jag i surdegssmeten och lade i knäckebrödsdegen (som jag delade i bitar innan för att det inte skulle bli en stor klump deg). Tillsist hällde jag i oljan och hackade i morot och blomkål och tillsatte saltet.

Sedan gick jag ner till assistenten i fängelsehålan (källaren) och pratade mycket lugnt, och allvarsamt med honom (NU FIXAR DU DETTA FÖR BÖVELN!!!!!) Han började knåda som ett jihu och var sedan färdig efter 17 min och 39 sekunder.

När jag kommit upp från källaren delade jag degen i två bitar, mjölade dem (stänkte på lite mjöl bara så de inte skulle kleta) lite och formade två baguetter på en plåt och lät dem jäsa till sig där i 45 minuter.

När de gonat sig klart åkte de in i ugnen på 200 grader i ca 12-15 minuter.

Eftersom Stefan inte tror att jag bakar på riktigt(!?!!), visar jag idag en bild från själva "tillverkandet". Ni får ursäkta att den inte ser så smaklig ut! Det är alltså Stefans fel.

Smaken: Nej fy... detta var inte bra smak. Jag säger bara akta er för blomkål i bröd. Det tar över och det smakade som om man åt en bit av en gammal källare (min?) Koncistensen blev dock finfin! Så om man bara plockar bort blomkålen ur recepetet kan detta bli ett gott bröd. Eller bakar ni precis som receptet och ger bort brödet istället;)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För två baguetter:

1 dl ljummet vatten
15 g jäst
1 tsk honung
0,5 dl vetesurdeg (antisurdeg)
1 dl knäckebrödsdeg (antideg gjord av antisurdegen)
3 dl durumvetemjöl
1 msk olja
1 msk flingsalt
0,5 grillad morot
1 liten bukett grillad blomkål

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen