Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

måndag 6 februari
LCHF bröd och bagels

Formturre med smak av Västerbotten

Ok, nu har jag åkt med LCHF-tåget ett tag. Man kan väl säga att jag passerat en station iallafall. Reflektionen så här långt är att det är faktiskt inte är så svårt som jag trodde! . Men jag är ganska flexibel i vad jag kan äta. Så pass flexibel att det rentav ibland blir lite skruvat. Att äta 8 ostskivor som macka med kräftaioli och oliver ovanpå är liksom helt ok för mig. Men folk i omgivningen reagerar ju onekligen ibland.

I grund och botten, för mig, handlar det om att välja bort en hel del som jag gillar och i gengäld få äta massor av annat som jag också gillar. Kontentan blir ändå att något saknas. Litegrann som om man skulle vinna drömvinsten på lotto men med kravet att du inte får handla i vissa av dina favoritaffärer. (hmm.. funkar den liknelsen?…jo, jag tror det:)

Jag har ju tidigare använt sesamfrön och linfrön i mitt bakande, men det har ju varit i hyfsat små doser. Nu däremot är det kopiösa mängder som går åt för att göra bröd. Eller ja, bröd, det är ju egentligen som hårda omeletter:) Fast det funkar verkligen! Jag har också upptäckt fiberhusk, ett sorts pulver gjort på psylliumfröskal(?!). Detta används för att binda ihop det du ska laga/baka. För mig tog det ett tag att förstå hur det funkar och bland det första jag gjorde var att ha i lite av det i en bearnaisesås jag gjorde (jag tyckte nämligen den var lite för tunn). Det skulle jag inte gjort. Ni som har barn kanske har köpt "pruttdeg" åt era barn någon gång. Det är liksom en massa som ligger i en burk och om man stoppar ner handen i burken och trycker så låter det som om en kobojsare ätit för mycket chili. Så blev koncistensen på min bearnaisesås. Det blev som en enda stor slimeblobba! Men jag fruktade iofs inte, jag var ju tvungen att ha något till köttet! Men, tipset här är alltså att aldrig använda fiberhusk som redning. Nevah!

Jag har också hunnit med att göra pankisar! Jag använde mig av ägg, fiberhusk, grädde och lite mjölk och en nypa salt. Det luktade precis som vanliga pannkakor när jag stekte dem, men konsistensen blev återigen lite som stekt slem denna gång. Det smakade dock het ok! (fast lite slemmiigt var det i munnen…). Jag ska försöka använda mandelmjöl i smeten nästa gång. Det borde göra susen!

En annan reflektion jag gjort är att det är ganska dyrt i LCHF-tågets restaurangvagn. T ex ett paket mandelmjöl 125 gram för 30 spänn! Man kan nästan tro att det råder colombianskt marknadstänk! Men jag gissar att det beror på att jag är nybörjare och utforskar en hel del just nu och inte riktigt vet vad jag ska handla.

I helgen gjorde jag iallafall ett bröd som jag tyckte funkade riktigt bra! Bättre än det jag gjorde förra helgen faktiskt.

Jag har döpt det till Formturre med smak av Västerbotten

Jag började med att blanda alla de torra ingredienserna. Efter det knäckte jag äggen i en annan skål och rev ner osten i denna. Därefter vispade jag ost och ägg till en smet, så att osten löstes upp något. Därefter hällde jag i smeten i skålen med allt torrt och fortsatte hälla i resten av ingredienserna. Jag tog en sked och rörde om allt ordentligt. Sedan smorde jag en form och hällde över smeten i denna och plattade till den lite.

Den fick gräddas i ugnen i lite över en kvart på 210 grader. Den reste sig ordentligt i ugnen och såg ut att bli kalasfin och luftig, men ack, när jag tog ut den ur ugnen så föll den ihop något:( Men det spelade ingen roll, den smakade kalasbra! (ur LCHF-perspektivet då alltså).

lchf-turre

Just detta brödet använde jag till att ha smör, stekta bacon, sallad, gurka, massor med majonäs, skinka, tomater och paprika. En grym sandwich får jag säga, som direkt seglade upp på topplistan över LCHF-mackor! För alla som gillar clubsandwich och liknande… bara sätt igång och baka;)

Det andra som ni ser på bilden är sånt som bakade till resten av familjen men själv inte får äta. Nej, jag är inte sugen…hohohoooo… nej inte alls! Aaaaargh! (vill knycka dem och springa ner i källaren och äta dem tillsammans med min gode vän assistenten, halsa en flaska saft, och prata om gamla tider!!!!!)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För ett bröd till två pers

0,5 dl linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk vispad grädde
2 msk turre-yoghurt
1 msk fiberhusk
1 dl riven västerbottenost 
2 ägg
1 tsk bakpulver

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen