Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 30 april
Frallor med sweet chili, tomapuré och cornichons

Frallor med sweet chili, tomapuré och cornichons

Idag hittade jag lite cornichons i kylen. Såna där små, små gurkor som är inlagda i saltspa. De ser ju för mysiga ut de små rackarna, så jag tänkte att de skulle få vara med idag och gå på date med fröken tomapuré. Man får nog säga att de är ett lite annorlunda par, men som man brukar säga, "opposites attract":) Och för att ytterligare stödja tesen hade jag i lite sött och starkt. För att höja stämningen lite på daten bjöd jag in en jäst (hohoho), och sen behövde de ju lite deg att sätta sprätt på (hohoho igen);), så det fick bli den gamle krösusen Manitoba som stod för hela kalaset (i'm on a roll!). För säkerhets skull, ifall daten skulle gå bra, skickade jag med lite olja….. ! ….

Tja, jag löste upp jästen i det ljumna vattnet och blandade i salt, sweet chili, tomatpuré och olja. Sist hällde jag i mjölet. Sen knådade jag allt för hand idag i ca 10 min (jo det är faktiskt sant, assistenten fick ta ledigt i det fina vädret. Det kunde hann behöva, fängslad nere i källaren och får aldrig se ljus). Det är ju en sån liten deg, så jag tänkte det skulle räcka.

Jag delade sedan upp degen i 3 bitar och formade små bullar som jag sedan satte på plåten och lät dem jäsa med handduk över i 40 minuter. Sen satte jag in dem i ugnen på 200 grader och lät dem gräddas i ca 10-12 min.

Smaken ja. Daten gick bra! Inte hela vägen, men väl lite mys och pussande i soffan. Cornichonsen lämnade sitt nummer på bordet innan han gick, men det är tveksamt om tomatpurén kommer ringa upp. Kanske möts de igen någon gång av en tillfällighet!

Det fanns en viss smak sweet chilin som blev kvar. Sötman från den känns ganska tydligt och det kittlar pyttelite, precis lagom, i munnen efter chilin. Det känns som ett ganska milt bröd, vilket jag tror tomatpurén och cornichonsen också bidrar till. Den blev inte så luftig som en riktig fralla, vilket påminner mig om att det inte räcker att knåda så lite som jag gjorde (assistenten! Kom tebaks!). Det som slår mig är att denna degblandningen faktiskt skulle passa ypperligt som skorpa.

Gör en skorpa av denna och bjud farmor eller mormor!

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För tre frallor:

0,75 dl ljummet vatten
10 g jäst
1 krm salt
2 tsk sweet chili
2 dl Manitoba Cream
3 st hackade cornichons
2 tsk tomatpuré
1 msk olja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen