Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 11 juni
god och blandad baguette

God & Blandad Baguette

Idag upptäckte jag att jag inte hade så mycket mjöl kvar. Mjöltorka! Jag måste komma ihåg att köpa det idag, så jag kan baka imorrn! (Jag är fruktansvärt tankspridd, så oddsen är inte riktigt på min sida).

Men i vilket fall hade jag lite vetemjöl special och lite grovt vetemjöl. Det ska ju gå. Sedan upptäckte jag att det låg en påse Gott & Blandat som låg och viskade till mig på bänken "ta mig… ta mig… ta mig…"

Jag tänkte att något "gott och blandat" kanske skulle kunna muntra upp min surdeg så det började sprattla lite i den, så jag kände att det skulle i lite av den också idag. Men för att vara säker på att jag inte skulle bli tvungen att göra knäckebröd idag igen kände jag att det var bäst att ha en livlina… jäst.

Men sen kände jag att "tänk om surdegen behöver lite sällskap av något surt för att bli glad?" Liksom som en kompis på samma plan. Så jag säkrade upp där också genom att ha i lite "Kreikkalainen maustamaton jogurtti". Det är tydligen finska för Grekisk Yoghurt:)

Ok, nu hade jag hängslen och livrem på!Jag skred till verket.

Jag började med att lösa upp Gott & Blandat-bitarna i vattnet. Jag kokade upp en dl vatten och lade i bitarna. Det kändes nästan lite ruggigt att ta av kamraterna i påsen och smälta ner dem i kokande vatten. Litegrann som i slutscenen på Terminator 2, när han hissas ner i det smältungnen och den flytande metallen.
Jag rörde runt i det så det sista av bitarna skulle lösas upp och hällde sedan i 0,5 dl kallt vatten så det skulle svalna till ljummet. Sedan hällde jag över det i assistentens degbunke.

Eftersom jag fortfarande har antisurdeg kvar (ni kanske har läst om mina katastrofala försök med den tidigare. I vilket fall försöker jag fortfarande hålla den vid liv med respirator) hade jag i 3 msk och löste upp det i gott & blandat-vattnet och hällde sedan i mjölet och rörde runt.

Jag tillsatte sedan yoghurten (med den grekiska tanten på framsidan) och hällde i olivoljan och rörde runt igen.

Ovanpå allt hällde jag sedan saltet innan jag gick ner till Hugin (min lite kuvade assistent som bor i källaren) och sade till honom att knåda degen lite soft i 10 minuter. När han gjort det sa jag att det var hopp och lek fram tills imorrn (då jag ska baka något annat:).

Jag stjälpte (stjälpa.. hur ofta använder man det ordet??) ut degen på bänken och stänkte lite mjöl på den och lade på en handduk. Där fick den sedan jäsa i en halvtimma.

När första jäsningen var klar knådade jag den för hand i ca 5 minuter och delade sedan upp den i två bitar. Dessa formade jag till baguetter och lade på en plåt. Jag stänkte lite mjöl över och lät dem sedan jäsa i ca en 45 minuter innan jag satte in dem för gräddning i ugnen på 225 grader i 10 minuter.

Smaken: Ett riktigt gott bröd blev det! En pyttelite syrlig smak. Denna kommer passa perfa kväll också till lite rött:)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

Till två baguetter:

1,5 dl vatten med
4-5 bitar god och blandat
5 g jäst
3 msk surdeg (av min antideg som ni kanske läst om)
2 dl vetemjöl
3 dl grovt vetemjöl
2 msk grekisk yoghurt
2 msk olivolja
1,5 msk flingsalt

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen