Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 21 augusti
hamburgerlimpa

Hamburgerdressinglimpa

Igår hade vi kräftskiva. En liten en. Men raaaaackarns, så gott! Tänk att de dära små röda, klobeklädda, hårda, sedimentskryssande asätarna är så goda att koka och äta! Och sicka pajer! J hade varit ute och plockat kantareller(!) och gjort kantarellpaj. Min tjej hade gjort både Västerbotten- och parmesanpaj. Kalaisgott!

I vilket fall. Inför en kräftskiva måste man ju städa lite. Det gäller ju även kylskåpet, för att få plats med allt man ska förbereda till själva skivan. Min tjej gjorde mig uppmärksam på att jag ofta samlar på mig flera likadana saker i kylen. Typ flera tuber av samma kaviar, flera likadana lingonsylt, flera likadana senap… och flera likadana hamburgerdressing. Ja, ni hajar… Den sistnämnda fick därför bli inspirationen för dagens brödbak (bort med bilden, bort med bilden!!).

Jag kokade kornkrossen i 10 minuter under lock så det blev som en gröt. Sedan hällde jag över det i en bunke och tillsatte filmjölk, jäst, salt och olja och rörde om så jästen blev upplöst. Jag hällde i hamburgerdressingen (och höll tummarna för att jag inte skulle begå våld på degen genom detta, fast å andra sidan, jag har definitivt gjort konstigare saker!, t ex med skållad skumtomte, som ni hittar längre ner på sidan) Tillsist hade jag i mjölet och gick ner till assistenten som fått stå i mörker även under kräftskivan (de hade köpt köpebröd). Jag frågade snällt (på grund av mina skuldkänslor) om han kunde knåda min deg(!) i en kvart. Han tycktes titta på mig med sorgsna ögon och sa att det gick bra… (i detta läget bestämde jag mig att han skulle få vara med på nästa kräftskiva).

När jag tittade till honom efter en kvart var han klar och stod stolt, med rak rygg. Sicken liten degknådarekvilibrist! Dagens ord att lära sig själv och barnen, så att de kan briljera lite på dagis, är ekvilibrist. Man kan säga att det betyder att man är en riktig fena på någonting. Ofta säger ju barn att "jag är bäst på…". Typ, "-jag är bäst på att bygga lego". Kommer de däremot till dagis och säger "-jag är en legoekvilibrist" då är det inte många som kommer opponera sig.

Ok, så när jag sedan kommit upp från källaren och assistenten stjälpte jag ut degen på en plåt och formade den till en liten limpa. Sedan strödde jag på lite mjöl och lade över en handduk och den fick jäsa i ca 45 minuter. När jäsningen var klar åkte den in i ugnen (längst ner) i ca 30 minuter.

Smaken… Citat från tjejen: "-detta var ett av de godaste bröden du bakat". Ja jämrans, det blev riktigt riktigt gott! Passade kanon som frukostbröd. Nu har jag inte avslöjat för henne att det var hamburgerdressing i, och om hon läser detta kommer jag antagligen få kaffe med soja i till frukost nästa gång;)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

2,5 dl filmjölk
1,5 dl vatten
0,5 dl 4-kornskross från Saltå kvarn!
5 dl rågsikt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
15 g jäst
2 msk hamburgerdressing

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen