Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

tisdag 25 oktober
jalapenobaguette

JalapenoBaguette med pesto, mozzarella och soltorkade tomater

Ok, så här ligger det till. Ni vet på myskvällar, när man bjuder hem folk och ska ha nån snack, nån liten munsbit till välkomstdrinken, eller vilken kväll som helst egentligen när man vill lyxa till lite… så har jag fastnat i en grej som tjejen brukade göra. Nu är det oftast jag som gör det (och gör det alldeles for ofta, misstänker jag). Hoppsan, känner att jag borde bryta ett mönster här…

…och det är ju det jag faktiskt gjorde…väl? Jo, lite iallafall:)!!? Väl? Ah kom igen! Jaaaaa!

Idag när jag kom hem var jag gaaaalet sugen på baguette. Jag funderade på att göra en "vanlig", men sedan tänkte jag att jag kunde modifiera tjejens recept och baka in en massa saker inuti baguetten!

Så, sagt och gjort, när lilleman somnat, så började jag blanda till lite deg. Jag använde receptet för köpefralla, men kände att jag ville ha lite mer sting så här på kvällskvisten. Så…lite jalapeno i degen skulle passa fint! Och sedan för lite extra styrka och exotism tog jag lite färsk chili också.

Jag började med att hacka jalapenon och chilin i småbitar (ca 2-3 mm). Sedan tog jag en bunke, hällde i vattnet och löste upp jästen. I med salt, socker och olja. Sedan i med chili och jalapeno. Tillsist i med mjölet (3,5 dl och sparade 0,5 dl till knådning) och rörde runt allt till en deg. Jag stjälpte ut degen på bänken och knådade den för hand i ca 10 minuter och delade den i två bitar. Jag var nämligen så sugen på baguette att jag inte vågade riskera att min jalapenobaguette skulle bli vidrig. Då skulle jag ju inte få nån ikväll! Så, det blev en backup-baguette som sidekick till huvudnumret.

Jag formade först backup-baguetten (till en baguette! hohoho!) och sedan tog jag den andra och plattade ut den så den blev ca 10 cm bred och 25 cm lång. I mitten på denna smetade jag ut en ca 20 cm lång sträng med pesto med en tesked. Ovanpå det lade jag sedan de soltorkade tomaterna så det blev en länga. På tomaterna lade jag tillsist den skivade mozzarellan och toppade med att mala lite svartpeppar på allt.

Jag vek upp kanterna så att jag kunde försluta baguetten övertid, som en söm. Sedan strödde jag lite mjöl på bangen och rullade den fyllda baguetten försiktigt, så den skulle bli jämn.

Jag lade baguetterna på en plåt och lät dem jäsa inne i ugnen i ca 50 minuter i 30 grader, utan duk. De jäste ordentligt! Huvudnumret började tillslut droppa lite olja (från de soltorkade tomaterna), så det kan vara bra att vara noggrann med förslitningen (så skrev rättstavningen... det låter ju bizarrt, jag menar förstås förslutningen!). Efter det ökade jag värmen till 200 grader och lät dem ligga kvar och gräddas. Jag tog ut dem när de var gyllenbruna. Lät dem svalna lite och delade sedan huvudnumret och smakade av. Oh…. my….GOD! Så sjuuukt gott! Whooopaaah!

Så här i efterhand kan jag rekommendera att ha lite mer mozzarella i, det kommer bli fantastiskt. Fast inte för ofta, då kan man antagligen inte sluta och kommer hamna i Kanal 5 i Outsiders - "De anonyma baguetteätarna". Fast å andra sidan, är vi många så kan vi göra det till en folkrörelse! Bara sitta och äta jalapenobaguetter hela dagarna och dra vitsar. Jag är på!

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

För en backup-baguette och ett huvudnummer

1,5 dl ljummet vatten
4 dl Manitoba cream
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 nypa socker
10 g jäst
4 skivor mozzarella
5 soltorkade tomater i olja
5 tsk pesto
4 skivor japapeno
3 cm röd chili

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen