Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 21 januari
brioche

Kolhydratsextravaganza med gräddostsbrioche

Idag är det värsta Bake-O-Rama här hemma! M.S kommer på besök och hon gillar bröd. Så jag tänkte att baglar, baguetter, brioche och ciabattor skulle bli trevligt att bjuda på! Herrejisses! Kan en bagare "bränna ut sig"? Eller heter det att han blivit "övergräddad" då? 

Så, det blev ett sammelsurium av sånt jag bakat, med en ny utmanare, Brioche med gräddost! Jag har ju tidigare gjort Brioche med skållad skumtomte (se 7e maj 2011) och mina tidigare experiment med att ha ost i degen har ju gett bra utdelning, så hur skulle det funka i brioche tro? Ja, det var bara att testa!
Jag tog helt enkelt receptet från 7e maj och bytte ut skumtomten mot en dl riven gräddost. Jag behöll vattnet för att kunna lösa upp jästen.

Jag blandade mjöl, socker och salt i en bunke. Sedan lade jag ner smöret och smulade sönder det med fingrarna så det blev en smulig massa. Efter det lade jag i den rivna osten.

Sen tog jag en annan bunke och hade i vattnet och jästen och vispade runt lite så den löstes upp. Jag hällde i min smuliga massa i bunken och rörde runt några gånger med en sked så det blev lite degigt. Efter det hällde jag ut allt på bänken och knådade snabbt några gånger så det blev en deg. 

Jag delade degen i 4 delar och rullade bollar av delarna. Sedan lade jag ner dem i smörsmorda (det ordet hade nog inte funkat i Wordfeud) formar och lät dem jäsa i en timma under duk. När jäsningen var klar penslade jag toppen på dem med lite vispad äggula.

Swisch in i nedre delen av ugnen på 225 grader, där de fick stå och mysa i ca 15 minuter innan jag tog ut dem.

JISSES! Ost i bröd börjar bli som vatten för växter. Det är lite nödvändigt liksom. Grym luftighet och smak. Detta blev faktiskt höjdpunkten Bake-O-Raman! Viva la brioche!

JISSES IGEN! En sån här kopiös kolhydratsextravaganza borde alla ha då och då! Att bara sitta och välja och vraka bland en massa olika bröd har minsann ett Nirvanaskimmer över sig som alla är värda att njuta av.

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

15 gram jäst
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
1 dl Manitoba cream
1 msk socker
2 tsk vatten (att lösa upp jästen i)
75 gram smör skuret i småbitar
2 ägg (varav jag hade lite till pensling ovanpå bröden)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen