Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 16 april
köpefralla

Köpefralla

Ok… här kommer det. Som sagt, jag har försökt göra en sån där luftig fralla, en "riktig" köpefralla, i flera år men aldrig lyckats. Jag har googlat som en gnu efter tips och tricks för att få fram den där förbenade frallan. Alla tips var typ.. jäst, vatten, vetemjöl.. bla bla bla… men inget tips hjälpte. Det blev liksom inga småbubblor i frallan. Man får ju säga att det blir ganska frustrerande efter en sisådär 100-150 frallor senare. Eftersom jag bara bakar några stycken åt gången blir det ju några gånger.

Jag började helt konspirationseoretiskt tro att alla bagare hade en välhållen hemlighet. "Bagarnas heliga graal". Frimurarbagarna! Nedrans pellar som inte kan dela med sig till världen. Det började bli tröstlöst.

Men en dag, av en slump, läste jag att det fanns ett annat mjöl, ett supermjöl, som hade mer protein och mer jäskraft. Det heter Manitoba Cream! DÄR! Där satt den! Det är hela enkla hemligheten! Byt ut det dära vetemjölet eller vetemjöl special mot Manitoba Cream så är saken biff!

Nu hoppas jag att det inte finns någon hemlig helig Graal som jag avslöjat för bagarna, för då har jag antagligen gräddat min sista fralla:/

Så här gjorde jag: Jag blandade ihop vatten, jäst, socker, salt och olja. Sen i med mjölet och knådade för hand i 30 min (nej jag skojar, det är ju vrållänge!.. jag använde hushållsassistent med degkrok i 15 min).

Sen fick degen jäsa i ca 40 min under duk. Efter det delade jag degen i små bitar och formade små bollar och lade på en plåt. För att få vallmofröna att sitta fast vispade jag till en äggvita och penslade på innan jag strödde över dem. Detta är ju egentligen ett lyxmoment. Det smakar ju lika gott utan vallmofrön, så har du inte tid. Skippa fröna! Sedan fick de jäsa på plåten i ytterligare 30 min.

Tillsist gräddade jag dem i ugnen i ca 10-12 min på 220 grader. För att få en extra krispig yta kan man spraya in vatten i ugnen under gräddningen.

Kaboom! Hembakad Köpefralla:)

kommentarer (19)

Vad hade jag i:

För fyra personer:

20g jäst
1,75 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap (eller socker)
2 msk olja
ca 4 dl mjöl (Manitoba Cream)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen