Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 21 maj

Kristins fantastiska Brytebröd

Idag har vi (jag och mina kompisar) sysslat med Canyoning och Absailing. Det är svåra ord för att berätta att vi firat oss ner från berg och hoppat från klippor ner i alldeles svinkallt vatten. Frivilligt.

Så här ligger det till: varje år åker vi på en pojkresa (gubbresa) någonstans i världen. Vi sparar ett par hundra var i månaden på ett gemensamt konto och sedan ligger utmaningen i att hitta något trevligt att resa till. Hotell och resa måste ingå i budgeten. Resans destination och aktiviteter bestäms av "reseledaren" och hålls alltid hemlig till vi typ står på flygplatsen. Varje år lottar vi om vem som ska bli reseledare och detta året föll giljotinen på kompis Ola. Vi har förut, trots vår väldigt knapra budget kommit till flera europeiska huvudstäder och lyckats bo femstjärnigt, så vi har liksom haft ett outtalat tema. Barer, spa, uteserveringar, huvudstäder, god mat, flygplatser, finfina hotell osv...

Ett par veckor innan vi skulle åka fick vi ett mail av Ola där han sa att han behövde att vi alla satte in 1200 extra riksdaler för att täcka lite "extraordinära utgifter". Han sa dessutom att resetiden skulle bli längre än vanligt. Hmmm... Ok...eller vänta, Shit han har nog nåt sjuuukt på gång! Japp! Nu jädrars är det New York på gång!!!!! Ni vet hur man bygger upp bilder i huvudet...

Ni kan förstå vår avgrundsdjupa (så djup att den gick rakt ner igenom jorden och snärtade till en kines i rumpan) förvåning och besvikelse när vi fick ett mail, ett tag innan vi skulle åka, där det står att vi ska ha sängkläder och oömma kläder med oss. Resan skulle ske med minibuss och den skulle ta 12 timmar! TOLV!!! Aaaaaargh! Nej! Vad hände?!? Barhopping utbytt mot att ströva i skogen och titta på myskoxar, hotellet utbytt mot indiantält... Var det Mulle för vuxna vi skulle på? Skulle vi få märken till ryggsäcken nu? Och för att nå detta anti-paradis på jorden skulle vi sitta ett halvt dygn i minibuss!!

Man kan säga att lynchning, kölhalning, prygling, stening, instängning i Roskildefestivalsbajamaja var sjukt underdriva ord för vad vi ville göra med Ola i detta läget.

Väl här, efter FJORTON timmar i minibuss får jag säga att mina/våra förutfattade meningar var alldeles för förutfattade. Vi har hamnat på ett ofantligt trevligt ställe som heter GoRafting, i Sjoa (http://www.gorafting.no). Det är ett jättemysigt ställe där de som driver det är fantastiskt trevliga och kunniga. Om jag ska fira mig ner i en 20 meter djup ravin (herrejösses!!!) för första gången i mitt liv, så gör jag inte det om inte guiden verkar seriös och kunnig. Jag kastar mig inte heller i 3-gradigt vatten med vetskapen om att jag förmodligen fryser kronjuvelerna av mig, och dessutom tycker det är roligt, om inte guiden har förmågan att inspirera mig. Tack Stein-Erik! Vilken sjuhelsikes upplevelse.

En annan sak är maten. Man vill helt enkelt att maten ska vara bra dit man åker. Det är viktigt att frukosten är ordentlig och att det finns mycket (iallafall för mig). Har man sen varit ute en hel dag och gjort galenskaper är det vitalt att man får en god middag på kvällen.

Jag kan bara säga att maten här är fantastisk. Hembakt nybakt bröd på morgonen. Rejäl och fruktansvärt god husmanskost till middag. Tack Kristin! Brödet var så gott att jag var tvungen att be om receptet. Det heter Brytebröd och bilden på det ser ni ovan, till höger i bild.

Så här görs det:

Först smular Kristin ner jästen i rågmjölet, sedan i med salt och havregryn. Assistenten (hon har en egen som inte bor i källaren som min) for sedan knåda runt detta tills allt blandat sig ordentligt. Sedan tillsätter hon vatten och olja och vetemjöl. Mängden vetemjöl bestäms av när degen släpper från kanterna i assistenten.

Efter det lägger hon det på en plåt och låter det jäsa i 1-1,5 Tim under duk innan hon tillsist gräddar i ugnen på varmluft i 200 grader i ca 35 minuter.

Sedan tar hon ut det och serverar sina gäster;)

Mycket gott bröd! Tack Kristin!

Summa summarum kan man säga att Norge, vårt broderland, är fantastiskt och denna guldklimp i Sjoa. GoRafting är en upplevelse över det vanliga. Åk dit nu för en fantastisk upplevelse!! http://www.gorafting.no Att vi har 14 timmar hem tänker jag inte på just nu;)

(Skrivet på en iPhone.. shiiiit!)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

Del 1
50g jäst
250g rågmjöl
1 msk salt
2 dl havregryn

Del2
1,3 dl vatten ca 40 grader
1 dl olja
Vetemjöl tills degen blir smidig (släpper från kanterna i assistenten)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen