Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 20 november
KroppkaksBulle

KroppkaksFrallor

I veckan som gick hade svärföräldrarna gjort kroppkakor. Eftersom jag är från Öland så har jag det nedärvt i generna att tycka om kroppkakor. Behöver du någon gång samla ett fruktansvärt stort antal ölänningar på ett och samma ställe (kanske för att diskutera turismen och om ungdomar får festa på Öland på sommaren, eller överhuvudtaget får korsa ölandsbron inom några år. Det verkar ju knappt så) så behöver du bara (eh.. bara..) göra en fantastiskt stor sats kroppkakor, så kommer alla att dra sig dit som om de vore förtrollade av Näcken nere vid floden. Kroppkakor är helt enkelt det godaste som existerar på denna jord. I hundra fall av hundra skulle jag välja kroppkakor framför vilken annan maträtt som helst i världen. Men för att det ska bli 100 av 100 måste det dock vara mammas kroppkakor. Så är det nog för de flesta, mammas/pappas kroppkakor är det som är allra allra bäst.

Det finns en del (stackars förvillade själar) som inte tycker om kroppkakor. Men jag vill tro, nej, jag tror på riktigt, att de som inte gillar kroppkakor har bara inte hittat sin kroppkaka än. Eller har de blivit "brända" när de fått/köpt fulkroppisar ifrån någon affär där det förljuget står något i stil med att det är "Mormor Gertruds hemlagade kroppkakor" eller liknande. Men hallå.. de ligger där i plast, vakuumförpackade med bästföredatum och konserveringsmedel.Egentligen kan ju en treåring räkna ut att det smakar blaj. Men på något sätt köper folk dem ändå. Det KAN kanske ha att göra med att man ibland kan bli såpass sugen att man inte bryr sig om det är fulkroppisar. Litegrann bara för att minska suget… herrejisses, är vi slavar under kroppkakan!? Tänk om Öland är på väg att bli det nya Colombia! Där kroppkakskungarna kämpar om marknadsandelarna. Där det står kroppkakslangare i de mer ljusskygga delarna i byarna och till och med utanför skolorna för att sälja och, Gud förbjude, till och med ge bort gratis! Tillslut kanske vi kommer få ett eget Christiania där man kan glida runt med sandaler och en fez på huvudet och äta kroppkakor hur man vill. Alla dörrar är öppna och det finns alltid en kroppkaka att äta! Kanske är det Nirvana?

Jo, som jag sa hade svärföräldrarna gjort kroppkakor. Kroppkakorna försvann fortare en en oljad blixt, men jag fick en idé när jag tittade på kroppkaksspadet. DET skulle man ju kunna baka något på! KroppkaksFrallor! Jaaa!! kanske går det föra över det himmelska i ett bröd?!

Jag löste upp jästen i kroppkaksspadet och tillsatte salt och olja. Sedan hällde jag i mjölet och gick ner till assistenten i källaren. Han börjar få det kallt där nere, men lite arbete skulle göra honom varm. Han knådade degen i ca 15 minuter innan jag kom ner och tog den. Jag hoppas han inte blir förkyld.
Under tiden som assistenten knådade så fixade jag fyllningen. Jag blandade mjöl, salt och bakpulver. Sedan tillsatte jag vatten och sist i med linfröna. Jag använde en sked för att röra runt och knåda till det till en liten deg.
Jag tog kroppkaksdegen och delade den i 5 delar. Sedan rullade jag en liten bulle av var och en.

För att fyllningen skulle bli lätt att lägga i bullarna, så rullade jag tre stycken bollar av fyllningsdegen (tre? Det var ju fem degbollar?…Jag kommer till det) Jag tog en av degbullarna och gjorde en grop så jag kunde lägga i fyllningsbollen, sedan förslöt jag och rullade den i handen till en boll. Detta gjorde jag två gånger till, så jag fick tre st med fyllning.

De andra två skulle bli Dabblingar! Vad är det!!?? Jo, dabblingar är blindgångare, kroppkakor utan fyllning! De ser ut som vanliga kroppkakor, men består alltså bara av kroppkakssmet! Min morfar brukade äta det. Han ville alltid ha lite Dabblingar också. Min mormor använde ordet Dabbling till något annat också… det var egentligen ett annat sätt att säga "dumsnut". Detta eftersom en dabbling ju var en "blindgångare". Om man var en dabbling så fick man skärpa till sig lite. Hmm.. jag ska nog börja använda det ordet igen:)

När jag rullat alla bullarna mjölade jag dem lite och satte in dem på en plåt i ugnen på 30 grader. Där fick de jäsa i ca 50 minuter innan jag ökade värmen till 210 grader och lät dem vara kvar tills de blev gyllenbruna. Det tog ca 10-12 minuter.
Nu ska det snart smakas!

Smaken: Ja, det var inte den oerhörda smakupplevelsen som jag hade hoppats:( Det smakade ju helt ok, men liksom inget utöver det vanliga, inte så gott som en kroppkaka. Den motsatte sig också de fysiska lagarna. De svällde nämligen ordentligt, så jag trodde de skulle bli superluftiga! Men de blev ändå kompakta! Litegrann som Johannas knödel i kommentaren under:) Så det blev lite mer knödelFralla skulle man kunna säga. Jag hade eventuellt (så in i bängen!) lite höga förväntningar på denna fralla;)

kommentarer (1)

Vad hade jag i:

För 5 frallor

1,5 dl kroppkaksspad
4 dl vetemjöl special (ekologiskt)
1 tsk salt
1 msk olja
10g jäst


Fyllning för tre bullar

1 msk linfrön
2 msk dinkelmjöl fullkorn
0,25 tsk bakpulver
2 tsk vatten
1 nypa salt

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen