Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 19 juni
Kullerstensbröd

KullerstensBröd med Brunsås och Oliver

jaha… nu äntligen blir det lite hembakt igen:) Inget köpebröd på bordet idag inte. Jag har levt lite osunt ett tag (ett liv), så idag tänkte jag att jag skulle baka ett lite nyttigare bröd (ja det fixar säkert till allt så jag blir detoxad och vältränad. Antagligen kommer jag se ut som Brad Pitt när jag ätit detta brödet, eller som Sveriges nya favorit Erik Saade! YES! Det beror nog bara på hur mycket linfrö jag har i).

När jag tänker nyttigt tänker jag linfrön, sesamfrön, krusakli, solroskärnor, ägg och sång…så fick det bli. Men jag behövde ju något lim som fäster ihop allt. Så jag kör lite Manitoba (för lite extra volym som nog kan behövas i denna smet som verkar bli väldans kompakt). Sedan för att få det att svälla lite tänkte jag att jag kör hela baletten; bakpulver, jäst och lite surdeg (ok, surdegen kommer som ni vet antagligen inte hjälpa till ett smack med jäsningen).

Sen tänkte jag att det nog behövs lite smak också. Jag kollade i kylen…och konstaterade att det fick bli oliver. Vi har så mycket oliver i kylen att jag nästan blir rädd! Svarta, bruna, lila, rödbleka, gröna, olivgröna(!). Ja, om jag inte tar oliverna idag kommer de förmodligen ta mig. Sen, där på hyllan, stod en gammal bekant. BRUNSÅSEN! Tjohoo! Den måste vi ha i! Den gamla gumman ropade också (Grekisk yoghurt) Självklart milady!

Jag började med att lösa jästen och blandade ner den i yoghurten. I detta blandade jag ner oliverna ägget och brunsåsen och surdegen.

Mjölet och fröerna blandade jag i en egen bunke och tillsatte bakpulvret. Sedan hällde jag i mjöl/fröer/bakpulver i smeten med brunsås och sånt, hällde i saltet och blandade runt det till en deg.

Jag stjälpte ut det på bänken och bestämde mig för att knåda för hand i 10 min (kände mig stark idag, förmodligen efter allt spökastande utan resultat igår). Jag har inte heller sett assistenten på en vecka nu…måste nästan gå ner och titta till honom så han är kvar…

När jag knådat den formade jag den till en…kullersten…(jag lägger såna på baksidan nu, så jag hade väl handlaget kvar) och lade den på en plåt och satte den den i ugnen på 30 grader. Där fick den jäsa i 45 minuter innan jag ökade värmen till 200 grader och lät den stå kvar under tiden värmen ökade. Från att det blivit 200 grader tog det ca 15 minuter innan jag plockade ut den.

Resultatet: Jo, detta kändes nyttigt! Det smakade gott, trots sin nyttighet! När jag ätit klart gick jag och tittade mig i spegeln för att se resultatet, men det var samma gamla ölänning:( Braaad….Braaaaaaaaad!

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

För ett bröd:
1 tsk vatten (att lösa jästen i)
3 msk grekisk yoghurt
10 g jäst
1 tsk bakpulver
1 msk vetesurdeg (om man vill, min deg gör ju varken till eller ifrån)
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl dinkelflarn
1 dl Manitoba cream
0,5 dl krusakli
1 ägg
1 msk salt
5 stora oliver, hackade
0,5 dl brunsås

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen