Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 24 september
majsbröd

Majsbröd

Lördag. Ännu en vecka till ända. Jag måste nästan vara världens nu levande äldsta man, lastgammal, eftersom mina föräldrar säger att tiden går snabbare ju äldre man blir! Jag hinner ju inte ens gå till jobbet förrän det är helg, känns det som!
Det är lite höstigt ute och på något sätt känns det som att man borde börja med nyttigare bröd. Massor med fullkorn, frön och annat som liknar träbitar. Nej, jag är inte mogen för det (eller jo, kroppen är definitivt mogen och borde nog få sig en dos av det). Men man kan väl säga som så, att om det satt två figurer på mina axlar och kämpade om min vilja så är den ena av dem en kombination av Ving Rhames, Arnold Schwarzenegger (i sina bästa år), Sylvester Stallone, Dolph Lundgren och Steve Buscemi(!) som går på fulcrack. Den andra figuren är en ärrad liten Fidel-anhängare som inte respekterar sin mamma. Jag tror ordet jag söker för utgången av denna fight är SLARVSYLTA.

Så...
Idag tänkte jag använda ett mjöl jag faktiskt inte använt så mycket tidigare, bara duttat i lite av det i andra bak, majsmjöl! Polenta heter det på finspråk, men jag vet inte… det låter som en sorts kyckling. Och en sån ska jag alltså köra i hushållsassistenten… huanamig! Det är väldigt kraftigt/kornigt jämfört med andra mjöl och jag tror jag läste nånstans att vissa kokade det. Men ah! Det ska väl funka utan det?! Självklart! Nemas problemas, jag ska nog (assistenten ska nog) knåda den smidig.

Till detta hittade jag lite valnötter i lådan! Det är säkert gott! Japp, det kör vi på! Det blir väl inte julkänsla nu? Nejdå… eller? Nejdå… 

Jag löste upp jästen i vattnet och hällde i polentan och olja. Detta rörde jag om och det såg ut som att man satt på stranden och byggde sandslott. Jag insåg att jag måste ha något som binder det. Så jag hällde i Manitoba Cream. Jag tänkte vänta med saltet till assistenten knådat ett tag, så jag gick ner till honom. Vi pratade lite om surdegen som nu befinner sig i den heliga degbunken (Han kilade vidare förra veckan). Vi skrattade åt minnen som när vi fick lov att göra knäckebröd av hans misslyckanden. Snyft. Vi samlade oss tillslut och jag sa till honom att knåda ca 15 minuter och sen stanna för att jag skulle lägga i saltet. Ay ay kapten, sa han och satte igång och knåda polentadegen, kycklingen!

När han var klar tog jag upp den och lade in den i ugnen för jäsning på 30 grader. Där låg den i 45 minuter och svällde ordentligt! Detta blir bra tänkte jag, sen kom jag på att jag glömt saltet!!!! Aaargh! Jag plockade ut den och undrade om assistenten skulle få gå en rond till med degen, men tänkte sen att jag gör det själv. Så jag lade den på bänken och knådade in flingsaltet. Så sorgligt att sen den fulljästa degen bli alldeles platt igen:( jag skickade in den i ugnen igen och höll tummarna för att den åter skulle få liv och resa sig där under handduken.
Det gjorde den, efter 45 ångestminuter. Jag tog ut den och ökade upp värmen till 225 grader och satte sedan in den när ugnen nått sin värme. Där fick den gräddas i 10 minuter innan jag tog ut den och halshögg den lille polentan. Den sprattlade inte. Puh.

Det blev inget dumt förstabak faktiskt! Något kompakt, men jättegod smak på brödet! Tack Ving, Arnold, Sylvester och Dolph för att vi inte tog träbitar idag! Men jag ska nog spola valnötterna nästa gång och och det är nog faktiskt ingen dum idé att koka polentan innan. Undrar om jag ska ha ett ägg också till frukost, eller blir det lugubert?

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För ett bröd

2 dl ljummet vatten
15 g jäst
2 dl Polenta
2,5 dl manitoba cream
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen