Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

fredag 22 april
minibaguette

Minibaguetter sjanghajade av tapenad, soltorkad tomat och morbier

Har vaknat upp till en kanondag! Sicket väder! Och det blir ju bara bättre eftersom jag och lillgrabben ska hem till Öland en sväng och hälsa på mor och far. Det ska bli härligt att köra över Ölandsbron! Tänk att när jag bodde där så tyckte jag att det var drygt med den där bron, och Öland var ju bajs. Jag kan komma ihåg hur det kändes första gången jag kom tillbaka efter att jag flyttat till Malmö (efter bara typ en månad eller så). Då var allt ändrat och ölandsbron var helt plötsligt exotisk och helt grym! Sicken bro! Det tog kanske lite längre tid att tycka att Öland var lika superdunderhärligt. Kanske ett år. Det är baskemig en sjuhelsikes fin ö som jag är stolt över att ha växt upp på. Det är ganska fantastiskt att man kan ändra uppfattning om något så

Jädrars, sicken trevlig kväll igår. S & C + hunden K var här och en ny, för mig, bekantskap L. 1-1 i spel (flickorna mot pojkarna), det får man var nöjd med eftersom det annars brukar bli typ 1000-0 i flickornas favör.  C är också en ölänning i exil, det kan ju vara därför det gick så bra;) Det spisades väldigt mycket god mat, men som tur var blev det lite över. Därför kan vi idag testa hur det blir när farbror Dinkel och moster Durum kidnappas av tapenad, soltorkad tomat och Morbier. Vem vet, kanske är det just detta brödet som alla kommer leta efter i ICAs bröddiskar framöver och bli arga och frustrerade när någon har hunnit ta de sista och man får välja Lingongrova istället. Ja, man får väl önska eller;)?

Jag löste upp jästen, honungen, och saltet i det ljumna vattnet. Sen blandade jag ner gräddfilen och durumvetemjölet. Efter det hackade jag i den soltorkade tomaten, rev ner Morbieren och blandade i tapenaden. Till sist rörde jag allt till en lös deg och tillsatte sist dinkelmjölet.

Assistenten (en liten kille jag hyrt in för en billig peng) fick sen knåda tills han blev trött (i 15 minuter) till en smidig, något pyttelite kladdig, deg. Efter det lade jag den på köksbänken och strödde lite mjöl över (så att handduken inte skulle kleta fast) och lät den jäsa i 40 min under en handduk. Sen delade jag degen i fyra delar, formade dem till små baguetter och lade dem på en plåt. Jag strödde lite mjöl över igen och lät dem jäsa i ytterligare 40 min under duk.

Efter jäsningen lade jag på lite riven Morbier, sen åkte de in i ugnen i ca 12 min på 200 grader.

Smak:
Alltså, jag börjar känna ett mönster här och det stavas Morbier. De gånger jag använt Morbier i degen blir det baskemig riiiiiktigt gott. Dagens minibaguetter, som tillsist såg mer ut som ciabattor, blev ena riktiga höjdare. De kan verkligen varmt rekommeneras. Kan dessutom göras som baguetter till middagen och doppas i olivolja med lite flingsalt till.

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

Till fyra minibaguetter:

10g jäst
0,5 dl ljummet vatten
1/4 tesked salt
1/4 honung
2 dl durumvete
0,75 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk tapenade
1 dl riven morbier
1 stor soltorkad tomat, hackad

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen