Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 19 februari
mixbröd med keso

Mixbröd med keso

Ni kanske trodde att jag tynat bort. Att jag blivit så svag att jag inte kunnat lyfta mina tunna armar för att kunna skriva här på bloggen pga min LCHF-rehab. Men nehepp, jag har bara haft lite mycket att på jobbet. Jag har haft tid att baka (annars hade jag nog tynat bort), men inte hunnit skriva.

Erfarenheten av LCHF så här långt (tror det är 4-5 veckor nu) är god. Jag känner mig mest som vanligt faktiskt! Men själva anledningen till att jag började på var ju inte att jag skulle må bättre (jag mådde ju redan som en prins!), det var ju att jag skulle kunna få bort ett par kilo och se ut som en grekisk gammal staty av en diskuskastare, redo att dra i väg den ett hundratal meter. Kruxet är ju att jag inte verkar ha gått ner något nämnvärt. En faktor i detta KAN vara att jag inte köpte en våg innan jag började (och har fortfarande inte införskaffat någon). Men tjejen säger iallafall att "ryggfettet" decimerats. Det är ju alltid något!

Smakmässigt funkar det fortfarande också. Det är verkligen inte så svårt att hålla sig ganska strikt till LCHF. Men kan jag leva så här länge? Hela livet?! Aldrig mer baguetter? Aldrig mer vitt bröd. Svaret i mitt fall är övervägande tveksamt. Jag är däremot helt, totalt, kopiöst, fantastiskt  bergfast och till och med beslutsam att fuska lite framöver (om jag nu snart börjar likna den där statyn något iallafall). Ordet "Aldrig" är ett ord som inte passar in i min vokabulära del av hjärnan. Så, att aldrig mer äta vita frallor går därmed bort.

Jag har börjat lattja lite med keso i brödbaket nu. Det funkar förträffligt! En sak jag övergett (iallafall tillfälligt) är att använda hela frön. Jag mixar allt istället, så det mer liknar mjöl.

Ett axplock (hohoho i sammanhanget…) av bröden jag gjort nu är Mixbrödet. Väldigt enkelt att göra. Mixa alla fröna i en mixer några sekunder så de blir som ett grovt mjöl. Blanda detta "frömjölet" med mandelmjöl, salt, fiberhusk och bakpulver i en skål. I en annan skål vispar du äggen lite fluffiga och rör ner keson. Sedan häller du över smeten i skålen med de torra ingredienserna och rör om ordentligt.

Smöra en form och häll i smeten. Sätt in i ugnen i mitten på 225 grader i ca 15-20 minuter. 
När du tagit ut den så kan du ta ur den ur formen och låta den svalna.

Sen är det bara att skära några skivor som du vill ha dem och lägga på ett bra lager med pålägg och njuta:)
Kalaisgott! (återigen, ur ett LCHF-perspektiv. Att det skulle vara lika gott som en nygräddad köpefralla eller baguette är ju nonsens).

Förresten, en sak jag upptäckt är att om man råkar bränna ett sånt härna bröd i ugnen så luktar det popcorn!!! Det kan ju vara värt att testa;) Bara säg till ungarna att det är det "nya" popcornet från Afrika! Då låter det exotiskt och fint;)

kommentarer (4)

Vad hade jag i:

För ett bröd till 2 pers

2 dl sesambrön
1 dl linfrön
2 msk keso
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
0,5 krm salt

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen