Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 26 februari
morbier-fralla

Morbier-fralla

Ni märker hur GI-tänket minskar va? Det blev två bröd idag också. Ett lite grövre och ett vitt. Idag hade vi en hel del Morbier och parmesan över från ostbrickan igår. Så det tänkte jag använda i bröden idag.

Jag började med att hacka paprikan och riva Morbieren, sen smälte jag smöret. Jag smulade ner jästen i det ljumna vattnet och tillsatte salt och smör, sedan vispade jag ner ost och ägg och paprika och sist i med mjöl och linfrön. Jag blandade det med en sked till en deg som var lite småkletig, men inte mycket, sen formade jag bollar av dem eftersom jag gissade att de ändå skulle flyta ut lite under jäsningen så att de skulle likna frallor. Innan jäsningen toppade jag med lite Morbier på ovanpå frallorna.

Sen var det dags för jäsning i ca 35 minuter inne i ugn på 35grader. De reste sig ganska bra och blev hyggligt fluffiga faktiskt! Sedan ökade jag värmen till 200 grader. Från att jag jag ökade värmen till jag tog ut dem tog det ca 15 min.

Smaken…. JISTANES! Detta var något av de godaste bröden jag någonsin ätit. Det var faktiskt fantastiskt gott! Min tjej gav dem också väldigt höga betyg:) Detta skulle också funka som baguette till t ex en oxfilé med råstekt potatis och rödvinssås.

Parmesan-baguette

Det andra brödet jag gjorde blev ett med parmesan i eftersom vi hade en hel del kvar av det också sen igårkväll. Jag löste upp jästen, sockret och saltet i det ljumna vattnet och hällde i det smälta smöret. Efter det rev jag i parmesanen och blandade i mjölet till en ganska fast deg som jag rullade ut till en baguette.


Detta fick jäsa på samma plåt som Morbier-frallorna lika länge och i samma värme, innan de gräddades.

Ja, idag blev det en av de bättre bakdagarna hittills. Parmesanbaguetten var nästan lika god som Morbier-frallan. Det kan ju vara så att eftersom Morbier-frallan var lite mer fullkornig så blev den godare eftersom den hade sämre förutsättningar;)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För två personer:

Morbier-fralla

10 g jäst
0,5 dl ljum vatten
1 ägg
1 krm salt
1,5 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk linfrö
0,25 dl smält smör
2 msk hackad röd paprika
0,75 dl riven Morbier-ost

Parmesan-baguette

10g jäst
0,5 dl ljummet vatten
2 dl vetemjöl special
1 krm salt
0,5 tsk socker
1 ägg
0,25 dl smält smör
0,75 dl riven parmesan

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen