Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 14 maj

Mormors surdegsbröd med oliver och getost

Idag är en speciell dag! Idag har jag bakat med min första surdeg! Och det känns faktiskt lite speciellt. En annan sak som är speciell är att när jag gjorde den så använde jag mig av äppelmos i den. Äppelmoset hade min sambos mormor gjort, men hon gick bort får några år sedan. Så den har stått i kylen ett bra tag, ingen har liksom velat slänga den. Så man kan säga att idag är min sambos mormor högst närvarande… jistanes, brödet ska ju in i ugnen…! Jag hade aldrig förmånen att träffa henne, men jag hoppas och tror att hon skulle nypa mig i kinden och säga att det var ett bra initiativ att baka idag, men att jag gör en alldeles för liten sats:)

Jag har haft en känsla av att det skulle vara krångligt med surdeg… men nu när jag gjort det inser jag ju att det inte alls är svårt! Det är ju mest att det tar tid liksom. Jag har haft min lille vän i en vecka nu. Jag de sista dagarna tittat till honom en gång om dagen och kollat så han mår bra. Jag har pratat lite med honom om sommaren, allt vi ska göra, att han kanske ska få ett syskon framöver (om han inte bråkar) och om lite ditten och datten (egentligen har jag inte en aning om hur han mår, nu när han varit i kylen har det ju liksom inte varit någon "aktivitet" i den. Jag hoppas det ska vara så!)

Ok, såhär tänkte jag idag: …. Jag gör ett beprövat recept nu eftersom det är första gången jag bakar med det, så det inte blir fel… men sen tänkte jag: Naeeee… skit i det! Ingen kommer ihåg en fegis! Så i värsta Evel Kneivel-anda kände jag: Jag ska ha getost i! Det är ju gott om man har PÅ bröd, särskilt med lite honung till!

Jag löste upp surdegen i vattnet och tillsatte sedan mjölet och rörde om till en smulig massa. Sist hade jag i oliver, salt och getost.

Sen gick jag ner till assistenten i källaren/fängelsehålan och beordarade honom att knåda alltsammans i 15 minuter. Det gjorde han utan att blinka. Nemas problemas!

Efter det tog jag upp degen och lade den i en bunke med handduk över, och nu ligger den där på jäsning…

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

1 dl Surdeg (se vad jag hade i, i tidigare recept eller googla;)
1 dl Ljummet vatten
3 dl Manitoba cream
1 msk Flingsalt
10 gröna oliver med piemento, hackade
1 msk getost

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen