Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 11 december
morotsbagels

Ost och morotsbagels

Baglar och Baguetter!
Idag har jag bakat bagels, eller baglar som det försvenskat kan heta. Egentligen tänkte jag att jag skulle börja köra lite LCHF eller i varje fall börja hålla igen på kolhydraterna lite. Men det går ju bara inte! Bröd är ju livet! En skänk från ovan! När Jesus bröt bröden måste det varit köpefrallor han fått tag på. Undrar vem som tog underdelen och vem som tog överdelen? Var det vallmofrön på så är jag bergis på att Judas tog överdelen, den rackaren.

Jo, i vilket fall så tänkte jag göra bagels. Men jag tänkte göra dem som köpefrallor och helt enkelt göra hål i dem. Får man kalla dem bagels då eller blir det något annat tro? Är det hålet som gör att det blir en bagel eller degen, eller är det båda tillsammans, eller är det just att de kokas innan gräddning? Eller måste alla tre sakerna uppfyllas; deg, hål och kokning? Idag ska jag använda en köpefralladeg som bas och sedan råkar det vara så att det finns en del västerbottenost kvar. Dessutom ligger det några morötter och flämtar där nere i kylen. Eeeey lobos! Ska ni vara med i degen?! Självklart!

Grymt!

Ok, jag började med att lösa jästen, saltet och sockret i det ljumna vattnet. Sedan hällde jag i oljan och hälften av mjölet. Jag rörde runt det med den sked så det blev en smet. Sedan rev jag ner morot och ost i smeten och rörde runt innan jag hällde i resten av mjölet.

Jag gick ner till assistenten, i källaren, som börjar få det lite kallt. Jag tänkte att det skulle göra honom gott att få röra sig lite. Paco, femton minuter en kvart ska du knåda! Nemas problemas, sa han och satte igång. Han e go den lille assistenten. Han är alltid pigg och hjälpsam. Undrar vad jag ska ge honom i julklapp. Jag kanske skulle sätta ner en visp till honom som sällskap?

Medan assistenten knådade gick jag upp och kollade på Scooby Doo med lillgrabben. Efter att det visat sig att greven själv var förövaren gick jag ner och hämtade upp min lille deg.

Jag delade den i fyra delar och rullade dem till bollar. Sedan tryckte jag fingret igenom (!) och formade fyra bagels, med ganska stora hål (för att det inte skulle svälla igen under jäsningen). Nu tänkte jag också lägga på toppingen, men upptäckte till min förskräckelse att jag inte hade några ägg att vispa till som "klister". Vad skulle jag då ta? Yoghurt? Vaniljyoghurt? Funkar det? ah, jag testar! Så jag penslade på vaniljyoghurt och strödde sedan frön på. 
Jag satte in dem i ugnen på 30 grader för jäsning i en timma. Eftersom jag har ångugn hällde jag i vatten och kokade dem sedan i 5 minuter (detta borde gå att simulera genom att använda en plåt under baglarna som man har vatten i. Plus att spraya på med vatten på baglarna). 

När de varit inne i ångan i 5 minuter ökade jag till 200 grader och lät dem vara kvar. Jag tog ut dem när de fått en fin färg efter cirka 10 minuter.

JISSES! Så gott det blev! De blev inte lika kompakta som en vanlig bagel är, utan luftiga som en köpefralla. Jo, jag använde ju sådan deg, så det fick jag ju räkna med. Åter igen konstaterar jag att ost i degen är en riktig vinnare. Ska du ha ett garanterat gott bröd, riv i lite ost. Cheesus! (Jösses så corny!)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:


För 4 baglar!
5 dl manitoba cream
2 dl ljummet vatten
10 g jäst
1 tsk salt
2 dl finriven västerbottenost
1 dl finriven morot
1 nypa socker
1 msk olja
2 msk vaniljyoghurt till penslingvallmo- eller sesamfrön till topping

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen