Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 15 oktober
Ostbågsfrallor

OstbågsFralla

Så, nu var det dax igen. Jag har varit lite bortrest de senaste helgerna, så det har blivit lite för lite brödbak (vill man ha en sån? isåfall som två frallor;) på sistone. Jag botaniserade i kylen och försökte hitta något nytt trevligt att baka med. Men efter ett tag fick jag en snilleblixt och insåg att dagens ingrediens fanns i partylådan (det är den låda vi förvarar allt godis, chips och annat som gör att det finns en marknad för bantningsmedel och metoder). Så, med den nya ingrediensen tänkte jag idag göra en ny succéfralla som Skogaholm eller Pågens antagligen kommer kopiera på studs. De kommer förmodligen ligga i bröddiskarna redan på måndag. Kanske till och med får de ett eget ställ, en egen skyltning i butiken, med en  gullig liten dam, med röd- och vitrutigt förkläde och håret uppsatt i knut, som står och bjuder på smakprov från….. OSTBÅGSFRALLAN!

Ok, jag kanske svävade iväg lite och drömmer (hohoho… drömmer? Det är nog mer som att jag ätit flugsvamp och fått delirium), men idag ska vi iallafall testa i Casa Danne hur det blir med ostbågar i degen. Sannolikheten att resultatet lämnar huset är ju minimal. Kanske är det vi som får lämna huset i plingplongtaxi med ostbågsfrallesjukan!

Så här gjorde jag: Jag löste upp jästen och saltet i vattnet och blandade i mjölen. Sedan rörde jag om med en sked ett par varv och smulade sedan ner ostbågarna utan att de löstes upp av vattnet. Jisses. Så enkelt!

Sedan gick jag ner till assistenten i källaren och bad honom knåda 10 minuter. Han undrade vad det var i och när jag berättade att det var ostbågar började han gapflabba och trodde jag skämtade. När han insåg att så inte var fallet hämtade han sig snabbt och frågade om det skulle serveras med Förfestbaguetten med BacardiBreezer (från den 1:a maj, bara scrolla ner). Ingen dum idé min käre assistent! Han började knåda.

Efter 10 minuter gick jag ner och hämtade degen och lade den på jäsning i 40 minuter under duk. Efter jäsningen delade jag degen i tre bitar och formade tre bullar och lät dem jäsa ytterligare 40 minuter under duk  i ugnen på 30 grader. Antagligen kan man göra detta direkt, utan att låta dem jäsa de första 40 minuterna. Sedan tog jag ut frallorna och ökade värmen till 200 grader och satte in dem när ugnen nått sin värme. Där fick de gräddas i ca 10 minuter.

Jistanes. JISSES! Gå genast till den lokala stormarknaden och kräv att de ska plocka hem Ostbågsfrallor, för detta var kanongott! De kommer ju antagligen titta på er som om ni vore förryckta, men be dem då bara ta kontakt med sin säljare på Skogaholm eller Pågens angående Ostbågsfrallan och hänvisa till mig, så kanske han snackar med sin brödsommelier, som gör ett test i brödlaboratoriet och nästan svimmar av förskräckelse över hur gott det smakar och full av insikt i att han måste vara snabb för att klå konkurrenterna att vara först ut på marknaden.

:)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För tre frallor:

1 dl ljummet vatten
5 g jäst.
1,5 dl Manitoba cream
0,5 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
1 näve ostbågar (ca 2 dl)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen