Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

måndag 18 juli
Ostjambalaya

OstJambalayaFralla

När jag gick i gymnasiet hade vi en matmor (överkuckun, fuhrern, presidenten, Rambo i skolköket) som hette Örjan. Ja, han borde ju varit en matfar egentligen, men så kallades han inte. Jag gissar att han som andra matmödrar brottades med budgetar och kvalitet och missnöjda ungar som klottrade på toaletterna, på bänkarna i korridorerna, på ryggen på vissa lärare om hur kass det var… Detta var det grundläggande problemet som skulle ta honom till historien, iallafall i min bok, eftersom en viktig del naturligtvis var vad man skulle göra med allt mat som blev över. Det var ju inte vidare läskande att äta "rester" på menyn.

Örjan fick nämligen en snilleblixt! Helt plötsligt på menyn fanns där något som hette Jambalaya! Wow! När man läste veckomenyn som typ innehöll kokt potatis med spenat, köttgryta med ris osv och på fredagens meny såg ett ord som "Jambalaya" lät det ju såklart väldigt exotiskt och spännande. Såhär i efterhand har jag lärt mig att det är en kanongod risrätt i Cajunköket som liknar Paella, men på den tiden var det ingen på skolan som hört talas om det. Fredagen kom och vi skulle få smaka den där nya Jambalayan! När vi slevat upp det på tallriken och satt oss ner och börjat köra lite CSI-tekniker på innehållet på tallriken var det ju ganska uppenbart att detta var resterna från senaste tiden:) Vi smakade på den och tyckte att det faktiskt smakade… bra! Så, från att ha varit "rester" som ingen var vidare intresserad av hade det nu blivit Jambalaya som istället blev en uppskattad maträtt bland alla på skolan! Där ser man vad ett litet ord och lite justeringar kan göra.

Det var på Örjans Jambalaya jag tänkte på när jag öppnade kylen idag och såg alla överblivna ostar.

Hur skulle egentligen Cambozola, Gryere, Brie och Parmesan funka ihop? Den nya Fantastic Four eller fyra små jobbiga barn som inte kan komma överens och kastar bajs på varandra?

Jag började med att riva ner hårdostarna (Gryere och Parmesan) och hacka de mjuka i tärningar (Brie och Cambozola).

Jag löste upp jästen i det ljumna vattnet och blandade i crème fraichen och hälften mjölet. Detta rörde jag runt till en deg och blandade sedan i smöret, ostarna och solroskärnorna (egentligen bara för att det skulle se lite nyttigare ut:) Efter det hade jag i saltet och resten av mjölet. Jag gick ner i källaren till assistenten och småpratade lite om badtempen och de nysatta snapsarna som står bredvid honom. Jag fick tvinga honom att lova att inte pilla på dem. Jag såg ju blicken på honom. Sedan knådade han min deg (?!) i ca 15 minuter.

Degen blev ganska flottig och jag började ana oro. Skulle det bli en skruttmorgon nu? Jag höll modet uppe.

Jag rullade fyra bollar av degen och lade dem på en plåt. De fick sedan jäsa under duk inne i ugnen på 30 grader. Där fick de ligga i ca 45 minuter innan jag ökade värmen till 195 grader och lät dem plågas i ca 10-12 min efter att ugnen nått rätt  temperatur. Under jäsningen flöt de ut ordentligt och blev nästan platta!

Smaken: Ja, jistanes! Aaaaahhh… så gutt! Alltså, vita frallor är livet. Jag rekommenderar dessa dygnet runt, varje dag. På stranden, i båten, i bilen, i sängen, i duschen… ja, det funkar alltid:) De blev kanonbra! Ungarna lekte finfint och var generösa, tillmötesgående och väluppfostrade mot varandra. Bjöd varandra på klubbor och bytte leksaker med varandra. Det fanns en viss likhet med Brioche, men med tydlig ostsmak (no shit Sherlock). De passar ypperligt med bara marmelad på, eller förstärk osten med lite "vanlig" ost. Man kan med stor fördel låta dessa jäsa och tillagas i Briocheformar eller liknande så kommer de kännas riktigt lyxiga. Ett mycket trevligt alternativ till Brioche får jag säga!

Tack Örjan för den fina Jambalayan, jag hoppas du fortfarande lagar mat!

Bon appetit!

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För fyra frallor:

0,5 dl ljummet vatten
3,5 dl vetemjöl special
15 g jäst
3 msk Creme fraiche
1 msk Brie
0,5 dl riven Parmesan
1 dl Gryere
1 msk Cambozola
1 msk flingsalt
1 dl solroskärnor
1 msk smör
1 tsk flingsalt

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen