Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 6 oktober
PankisBröd

PankisBröd

Då och då slår blixten ner och allt känns så självklart. Vilken frukost kan bli dålig om man äter pannkakor till? Exakt, ingen! Så idag när jag gick ner och botaniserade i kylskåpet och såg några överblivna pannkakor, som låg sorgsna och kippade efter luft i en gul förslutbar IKEA-påse, kände jag direkt att det va da shiiit! Kan ju inte misslyckas! De skulle passa perfa i morgonens brödbak!

Om man kunde få in ordet brödbak i SAOL (Svenska Akademiens Ordlista), vad skulle man då välja för beskrivning? Skulle det syfta på att baka, eller en sorts bak man får av att ha ätit för mycket bakat bröd? Hmm.. det för mig vidare på BalkanBak. En gammal kompis till mig som är grek sa det ordet en gång, men jag är nästan övertygad om att han syftade på volym i det fallet. Ungefär som KontorsBak, något man får efter att ha jobbat på kontor och suttit stilla för länge…. Sägs det;)

Ok, tillbaka till brödbaken.. Baket! Ingen pannkaksfrukost med någon sorts självkritik skulle servera sig själv utan sylt! Och om det är lördag (eller om man gjort lumpen i flottan) så är det så klart grädde till pannkakorna också. Så, vips (visp..HOHOHO!) ner med björnbärssylt och grädde i degen också.

Jag blandade ihop ljummet vatten, jäst, salt, olja, grädde och björbärssylt. Sedan hällde jag i två dl durumvetemjöl och rörde runt. Jag lät det stå i en kvart för att gona till sig (detta kan man säkerligen hoppa över). Jag hackade pannkakan i småbitar (ca 3-4mm stora bitar), hällde i detta och resten av mjölet och rörde om med en sked. Tillslut gick jag ner till assistenten (den lille grå i källaren). Han har varit utan arbete länge nu, stackaren. Knappt sett en deg på, för honom, ljusår. Überstackaren. Jag kikade runt lite bland vinerna och tyckte att det faktiskt saknades några. Hade han börjat tjuvdricka lite? Det är faktiskt ok, efter denna tiden.

Jag borstade av han lite på huvudet, dammig som han var, och frågade med varlig tunga om han hade lust att knåda lite idag. Det kändes litegrann som slutscenen i Terminator 2, fast tvärt om. Precis som att i allt det svarta dök det upp en liten röd punkt, som låg kvar några sekunder innan systemen vaknade och startades upp. Han verkade nicka lite stelt och jag lade varsamt över min grovt skedknådade deg i hans famn (bunke) och viskade "-femton minuter gubben… femton"). Sedan lämnade jag honom i fred. Han kändes gladare.

Under tiden gick jag upp och kollade lite tecknat (Captain America är en riktig tuffing. Inga styggingar som kommer undan honom minsann!)

Efter en kvart gick jag ned och hämtade min färdigknådade deg. Han var helt slut, stackaren.

Jag lät den ligga bunken och jäsa i en timma. Sedan stjälpte jag ut degen på bänken och delade upp den i små bullar och rullade dem jämna. Jag satte dem på en plåt, täckte över dem med en handduk och satte in dem i ugnen på 30 grader för jäsning i en timma. Och där ligger de nu!

När de jäst en timma i ugnen tog jag ut dem och ökade värmen till 220 grader. När den nått sin värme satte jag in dem igen och lät dem gräddas i ca 12 minuter.

Nu blev det spännande! Hur skulle detta tilltänkta überfrukostbröd smaka?

Jo, jistanes! Jackpot! Kanongott blev det! Inte för att det smakade så mycket pannkaka precis, men bara vetskapen att man drog i sig en toppenfrulle via lite bröd var finfin:)

Dä ä bar å bak! (Som Ingemar Stenmark skulle sagt!).

kommentarer (6)

Vad hade jag i:

För ca 4 bullar

10 g jäst
2 dl vatten
2 dl durumvetemjöl
2-3 dl Vetemjöl (missade exakt mätning)
1 msk björnbärssylt
1 pannkaka
2 msk grädde
1 msk olja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen