Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

måndag 1 april
påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte hinnit (hunnit) skriva så mycket. Fast å andra sidan har det mest blivit riktigt svettiga (oj! Här skulle det stå Svenniga degar! Jag får justera rättstavningen) degar. Vetemjöl, jäst, vatten…bla bla bla…. ja, ni hör ju hur boring det låter.

Men idag! Hohoho! Idag ska det bakas på riktigt! Det har ju varit påsk och då finns det ju oftast en hel uppsjö med rester i kylen som kan användas till en massa roliga saker. Nu tänker ni direkt på att lägga ansjovis under sambons kudde, eller ta köttbullarna och slänga på folk som går förbi utanför, eller måla tavlor inne på toalettväggen med löskokta ägg… fast, nej, det är inte det jag tänkte. Det är ju sjukt!

Jag tänkte köra en påskfralla med falukorv, gräddfil och hårdkokt ägg. Nu kan man ju undra vad falukorven gör i denna påskkombo. För det är ju inte riktigt den man räknar upp när man försöker komma ihåg vad man ska handla till påskmiddagen. Nej, det var en lite outsider, det får jag medge. Fast å andra sidan, om E.T gjorde succé på jorden (han var ju lite av en outsider får man ju nästan fastslå) kanske falukorven gör det i påskfrallan.


Jag började med att lösa upp jäst, salt och sirap i det ljumna vattnet. Sedan hällde jag i hälften av mjölet och hällde i gräddfilen och oljan. Jag rörde runt ordentligt till en smet och hackade sedan falukorven och ägget i småbitar (ca 2-4 millimeter). I med allt och resten av mjölet.

Sedan tänkte jag på assistenten, min lille kompis i källaren som knådar deg. Undrar hur det var med honom? Han har inte knådat på vrållänge, så jag undrade om han var fit-for-fight den lille rackaren, eller om han trött skulle titta på mig och be mig dra dit pepparn växer. Flytta till Långtbortistan. Kedja fast mig vid nästa Apollofärja. Nervöst gick jag ned för trappan och gläntade på dörren. Där stod han, lite dammig men i givakt. Sicken pålitlig kille det är!

Jag lät honom knåda degen i 12 minuter innan jag lät honom vila. Den kändes lite lös, men det fick absolut duga.

Jag gick upp igen och delade degen i fyra delar. Jag tog en deg, plattade ut den lite och vek den på mitten, sedan vek jag ihop den halvan, och vek igen och igen. Sedan formade jag degen lite varsamt så den blev rund. Detta kan man göra om man vill att frallan/bullen/brödet/saken ska bli lite extra hög. Den jäser liksom lite mer uppåt då.

Jag gjorde samma procedur för de tre andra degarna och satte dem på en plåt. De fick sedan jäsa inne i ugnen på 30 grader under handduk. Där fick de gona till sig i ca 45 minuter innan jag ökade värmen till 200 grader. Jag tog ut dem när de såg gyllenbruna ut, vilket inträffade efter ca 15 minuter.

Ok, dags för delning och provsmak av påskfrallan! Hur skulle de bli? Skulle ägget göra att det smakade prutt? Skulle outsidern sabba allt?

Aaaaaaaaaah… nej, det blev supernajs! Litegrann som Batman och Robin, två särkaraktärer som blev bra kompisar! Jag kan bara rekommendera att baka dessa till nästa storhelg, strunta i ansjovisen under kudden!

Men… vad hände med höjden på frallorna… erhmmm….kommentarer (3)

Vad hade jag i:

För 4 frallor:

1,5 dl vatten
2 msk gräddfil
1 msk olja
15g jäst
2 skivor falukorv
1 hårdkokt ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk sirap
3 dl Vetemjöl (Manitoba cream)

Fröbröd

lill-nyttigt fröbröd

Jag gått och funderat på vilken diet jag ska hoppa på. Kruxet är att jag gått och funderat makabert ...

kommentarer (2)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen