Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

tisdag 1 maj
pestobaguette med kapris

PestoBaguette kryddad med Kapris

Igår var det valborg. Natten då det verkar som att alla tonåringar får fripass till att bära sig åt precis hur som helst. Kvällen då det dyker upp en naturlig källa på en hemlig plats där det inte kommer upp vatten utan öl! Och det måste vara fulöl. Ah, jag ska väl inte skälla för mycket. Det fanns ju trots allt en tid då jag också var tonåring;)

I vilket fall, det var dags för ett litet experiment igen. Hohoho… jag känner mig som hemliga Arne! Apropå hemliga Arne så pratade vi TV-serier på jobbet häromdagen. Vi äldre, runt 40 (fast jag är ju långt ifrån 40 än!!! Jag är ju strax 39 bara! Rena barnet!), skrattade lite åt Dallas, Lilla Huset på Prärien, Twin Peaks och såna goingar…(en kille lade in en brasklapp med Baretta!!!). Vi började sedan prata om de yngres serier. Herrejistanes… när jag hör att One Tree Hill är en klassiker så inser jag att jag börjar bli gammal och att de gråa håren finns där av en anledning.

Jo, som sagt, experiment….Jag är inget stort fan utan att använda russin i bröd. Det är en styggelse och jag känner mig lite som Kato när jag tänker "förövrigt anser jag att russin i bröd bör förbjudas" (ok, han sa "Förstöras", men det vore att gå lite väl långt tycker jag. Utan druvor, inget vin). Så jag tänkte använda något annat idag, som har lite samma storlek, kapris! Det är inte min favvis direkt, men jag tänkte att det kanske blir annorlunda i ett bröd. Annars finns det gott om fåglar som nog inte bryr sig vidare mycket om huruvida deras tillkastade bröd innehåller kapris eller inte. Till detta tänkte jag att lite Pesto Rosso (det låter lite fräsigare att säga så än röd pesto) skulle passa finfint.

Jag blandade ner jästen i det ljumna vattnet och löste upp det, tillsatte olja, salt  och sirap och rörde runt det. Sedan hällde jag i mjölet och rörde runt grovt innan jag lade ner pesten och kaprisen.

Jag stjälpte ut allt på bänken, som jag mjölat, och knådade sedan degen för hand! Ja, det är sant! Adios assistenten! Han fick vila idag. Hoppas han inte blir ledsen, men det tror jag inte…han är ganska luttrad nu eftersom jag faktiskt knådat en hel del på sista tiden. Varför vet jag inte, och det kanske borde vara oroväckande för honom…

När det blivit en ganska lös och smidig deg drog jag ut den lite (ca 15 cm och mjölade den ordentligt, sedan vred jag den många varv så den blev längre och mjölade ännu mer. När den va ca 40 cm lade jag den på en baguetteplåt. Det är en plåt som är en massa hål i och är formad som ett vinställ. På denna kan man lägga baguetter på jäsning och den förhindrar att de flyter ut och blir platta undertill. Tack Maria och Allen för julklappen:)

Jag satte in allt i ugnen på 30 grader för jäsning, utan handduk över. Där fick den stå i ca 1,5 timmar. Jisses vad den svällde! Det där Vinjett Vetemjöl funkar verkligen bra!!

Efter det tog jag ut den och värmde upp ugnen till 210 grader innan jag staten in den för gräddning i ca 15 minuter, tills den var gyllenbrun.

Smaken. Vilket kvällsbröd! Ett av sommarens grillkvällsbröd, definitivt! Eller kan man ha det som svärd, när man fäktas lite på altanen! Rackarns bra! Det fanns smakspår av kaprisen som gjorde det något syrligt. Mycket gott! Passar finfint med tex lite brie (som jag testade). Gillar man kapris kan man ha i ännu mer!

kommentarer (4)

Vad hade jag i:

1 baguette

1 dl ljummet vatten
5 g jäst
1 msk olja
0,5 tsk salt
0,5 tsk sirap
2 tsk kapris
1 tsk röd pesto
2,5 dl vinjett vetemjöl

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen