Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 29 maj
RabarbeBaguette

RabarberBaguette med vaniljsås

Vårt hus ligger på en ganska bergig tomt och det var inte direkt så att man kunde överblicka allt i ett svep liksom. Men jag lallade runt lite på den och kollade lite efter vi köpt huset. Lite rosbuskar där ja, AJ! Och lite rosbuskar där ja! AJ igen! Och lite rosbuskar där! Jamen för i böveln, AJ! Jo det var inte så där fruktansvärt uppmuntrande att gå genom allt.

Ett par veckor senare kommer svärmor och svärfar på besök… vi pratar lite om tomten och att den är fin och så.. annorlunda! Jo, säger jag, den e jättefin, det enda den egentligen saknar är rabarber och krusbär (jag har alltid varit fruktansvärt förtjust i det sedan jag var liten och var hemma hos farmor, så jag ville ju gärna ha en liten dos nostalgi på min egen tomt).

Det tog en vecka ungefär sen kommer svärfar och undrade om det var rabarber  och krusbär jag saknade. Japp sa jag, det var synd att det inte fanns. Han sa att jag skulle gå upp i nordvästra hörnet och kolla. Jag gick såklart upp. Vad hittar jag då? Jo, en hel DJUNGEL av rabarber, det var så mycket och stora rabarber att jag kunde gå in och skugga mig, det var så mycket att jag skulle kunna bygga ett nytt hus av rabarber bredvid mitt eget hus! Det var som att komma in i filmen Avatar! Rena rama Rabarber-Amazonas! Mina rabarber skulle allena kunna försörja hela Norden om det började krisa sig med mat! Abrakadabrarabarber! (Säg det ordet efter en flaska rött).

Så, för att hålla inflationen i rätt nivå och för att BNP inte ska skena iväg ska vi idag hugga ner lite av regnskogsrabarbern och använda i brödbaket. Och… nu tänker ni, men han ska väl ändå ha vaniljvisp i, för det hör ju ihop med rabarber. Jo, självklart ska jag det! Precis som ni tänker så kan ju rabarber inte vara utan sin gode vän och vapendragare, sin sidekick, sin syrgasmask i rymden, Vaniljvispen! Precis som trubaduren och Sweet Home Alabama hör dessa två ihop (fast det finns en del riktigt dåliga trubadurer också…)

Ok, såhär gjorde jag:
Jag löste upp jästen i det ljumna vattnet och tillsatte oljan. Sedan blandade jag ner mjölet och rörde runt. Efter det hackade jag ner rabarbern (finhackat) och tillsatte vaniljvispen och saltet.

Jag hämtade in assistenten som fastnat i rosbuskarna (AJ!) och bad honom lägga på en rem och knåda min rabarberbaguette (!) i 10 minuter. Det gjorde han utan att blinka.

Efter knådandet var klart fick degen jäsa i en bunke under duk i ca 30 min. Sedan delade jag degen i tre bitar och formade tre småbaguetter på en plåt och lät dem jäsa där i ca 40 minuter innan jag gräddade dem i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.

Klart! Efter det lade jag baguetterna på bänken och lade dem som en Ericsson-logga och önskade tyst att aktiekursen skulle gå upp.

Smaken:
Jo, jämrans! Efter en del fadäser kändes det mumma att äntligen få till ett bröd som smakar gott och är luftigt:) Jag trodde lite att det skulle kännas som att man åt rabarberpaj till frulle, men det blev ett riktigt gott frukostbröd:) Gööööt!

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För tre baguetter:

2 dl ljummet vatten
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl special
15 g jäst
1 msk flingsalt
1 msk olja
10 cm rabarberstjälk
0,5 dl vaniljvisp

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen