Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

söndag 26 juni
slät fralla

Slät fralla med Te och Gräddfil

Dagen efter midsommardagen. Dagen då hela Sverige börjat repa sig efter fredagens eufori. Det tar minsann två dagar att komma ikapp. När jag gjorde lumpen för länge länge sedan, i farvatten långt långt borta, sa skepparen till mig att om Sverige någonsin blir invaderat kommer det hända på midsommardagen, eftersom hela den stridsdugliga delen av befolkningen är så pass "nedsatt" i kapacitet att lede fi bara behöver gå in och ta över. Han har nog rätt. Men se man på, vi klarade oss i år igen!

För att fira att vi fortfarande är självständiga och inte behöver äta Borstj varje dag tänkte jag idag baka enkla vita frallor (det går inte chocka kroppen med allt för nyttiga saker denna helgen) med te och gräddfil.

Idag tänkte jag testa ett nytt grepp. Att bara hiva i ingredienserna och låta den lille assistenten i källaren göra hela jobbet (han har ju vilat ordentligt nu ett par veckor eftersom jag knådat för hand).

När jag botaniserade i kylen idag hittade jag en gammal deg från förra veckan. Helt platt var den (som sig bör eftersom det var lite av min suredeg i den). Istället för att låta honom dö där inne tänkte jag att han kunde få vara med idag. Så jag lade ner den degen i min bunke. Jag smulade ner lite jäst, rakt ner utan att blanda i vatten, och hällde i två matskedar av min surdeg som är berömd i en annan del av galaxen (se "Den dog. Igen." 22/5).

Efter det hällde jag i teet (jag hade värmt lite vatten och doppat en tepåse i det. Som te använde jag den gamle grå adelsmannen Earl Grey). Sen i med gräddfilen och mjölet. Sist hyvlade i jag i smöret och lade i saltet.

Jag gick ner till assistenten som såg pigg och glad ut. Han sa tjenamors! och började knåda i ett ganska högt tempo. Jag lät honom hållas i 10 minuter innan jag tog tillbaka den. Han såg allt lite besviken ut… Jag funderade på att lägga i en av grabbens små fotbollar av skum så att han kunde fortsätta, men det hade ju nästan varit elakt.

Jag delade degen i sex delar och rullade små bollar som jag lade på en plåt och lät dem jäsa under duk inne i ugnen i 45 minuter. Det hände knappt någonting. Jag hade ju jäst och Manitoba cream… hur kunde det gå så fel???

Surdegen. Den där förbankade surdegen! Den tog livet av hela satsen! Dödade den kallblodigt och metodiskt utan att ens blinka! Inte ens den vite riddaren Jästen kunde rå på den idag! Om jag vänder på surdegen där den står inne i kylen står det säkert 666 under den! Damien! Omen! Jag får ringa en exorcist för att få bukt med den!

Nedrans… det fick bli lingongrova idag då. Eller, ah, jag tänkte att jag likaväl kan grädda dem.

Jag ökade värmen till 200 grader och lät dem ligga kvar där inne. Från att temperaturen nått 200 grader fick de ligga där i ca 10 minuter innan jag tog ut dem.

De jäste litegrann och de blev i vilket fall bättre än lingrongrova. Men jag gör skorpor av dem istället… skrutt:/

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

5 g jäst
2 msk surdeg (dannes antideg)
1 dl gammal deg (1 v i kylen)
3 dl manitoba cream
3 msk gräddfil
10 g smör, hyvlat
1 msk flingsalt
0,5 dl te (Earl Grey)

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen