Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 12 november
späkbröd

SpäkBröd

Jag har bestämt mig. Jag har bestämt mig för att välja bort lite av det goda. Offra mina smaklökar i förmån för nyttighet:( Späka mig. Så idag tänkte jag göra ett nyttigt bröd. Aaaargh… nyttigt! Ni vet, min tes om att allt som är gott är onyttigt, så är det! Detsamma om man tar det baklänges, det som är nyttigt kan inte smaka gott. Det skulle bli intressant att se resultatet av detta (eller egentligen inte. Jag visste ju att det inte skulle bli gott. Frågan var egentligen bara hur uthärdligt det skulle bli att äta det).

Jag löste upp jästen i en skvätt vatten och hällde i filen. Efter det blandade jag ner mjölet och resten av ingredienserna… Jag vevade runt allt med en sked till en röra och hade sedan i lite mer mjöl för att det skulle bli lite fastare. Assistenten behövde inte ens konsulteras idag, stackaren. Han har det nog inte lätt där nere i källaren nu när det börjar bli kallare.

Jag stjälpte ut degen på bänken och knådade den lite och lade den sedan på en plåt. Jag plattade ut den lite för att jag skulle kunna skära tårtbitar ur den sen när jag skulle avnjuta (tortera mig själv) det färdiga brödet med pålägg på.
Den fick jäsa inne i ugnen i en timma, men rörde sig inte vidare mycket. Jag kanske borde använt bakpulver istället för jäst… Efter en timma drog jag upp värmen i ugnen till 200 grader och lät den vara kvar. Efter att ugnen nått temperaturen fick den vara inne i ca 10 min innan jag tog ut den.

Ok, återigen har jag bevisat min tes vara sann. Det funkar helt enkelt inte göra sjukt goda nyttiga bröd. Men det blev inte tortyr av brödet iallafall! Det kommer inte hamna på FNs lista över brott mot mänskligheten eller bryta mot barnkonventionen. Det är ju ett plus! Det smakade helt ok, för att vara nyttigt… ska man äta nåt ordentligt nyttigt bröd så är det inte helt fel med detta får jag säga. Sen finns det alltid metoder för att ytterligare trimma smaken och få det att smaka bättre. Pålägg till exempel. Det går ju åt en kalmarkorv på en skiva bröd;)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För ett bröd...

0,5 dl vetemjöl special
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 ägg
0,5 dl filmjölk
en skvätt vatten
10g jäst
0,5 tsk salt
1 msk olja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen