Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

fredag 6 maj
surdeg

Surdegen

Jahapp! Där satt den! Nu var det dags! Nu var det surdegspremiär för mig. Jag har liksom gått och hållt på mig, lite som när man håller sig med s*x innan äktenskap (hohohoh, skulle inte tro det!). Ah, jag vet inte varför det blev just idag. Kanske för att jag fyller år morgon och att detta blev som ett slags födelsedagspresent till mig själv. Kanske för att vissa skaffar hund och andra surdeg. Kanske var det menat så bara. Kanske är det denna surdegen som kommer överleva mig, som kommer gå i arv till mina barn, barnbarn och överleva ända till ragnarök. Tja, vi får se:) Iallafall, alla säger ju att det ska vara sjuuuukt bra och himmelskt och överjordiskt och jämrans och rackarns och vidunderligt gott med bröd bakat med surdeg. Så vi får väl se framöver.

Dag 1. Jag blandade ner mjöl och äppelmos i en bunke med lock (jag hade inte locket på när jag blandade i) och tillsatte sist vattnet. Sen rörde jag om tills det blev en smet och satte på locket. Sen ska man tydligen ha den i rumstemperatur. Så man kan ju ställa den vart man vill. Bredvid TVn, bakom soffan, under sängen, på en piedestal som ett konstverk eller på ett gammalt klassiskt ställe; diskbänken. Det gjorde jag. Nu ska jag vänta ett par dagar innan jag "matar" den. Imorrn fyller jag år.

Dag 2. Jobbade, slappade lite, kollade TV och bara kollade på degen, den svällde ordentligt idag, men gjorde inget med den.

Dag 3. Idag rörde jag om den, den har gått ner igen oden ser bubblig ut. Först när jag tog av locket luktade det "spritigt", sen efter jag rört om luktar den mer "Ölig". Jag rörde i ingredienserna för Dag 3, satte på locket och satte den på samma ställe jag tog den ifrån.

Dag 4. Idag rörde jag bara om den lite. Den doftade på samma sätt som igår ungefär.

Dag 5. Idag åkte den in i kylen på förvaring. Nu ska jag kunna ta fram lite när jag behöver direkt från denna bunken:) Det jag behöver är bara att komma ihåg att "mata" den. Med 0,5 dl vatten och 1-2 matskedar av vetemjöl/grahamsmjöl (alltså hälften var).

kommentarer (1)

Vad hade jag i:

Dag 1.

2 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
50 gram äppelmos
2 dl vatten, ca 45 grader

Dag 3.

2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl vatten ca 45 grader

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen