Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

måndag 14 maj
surfilsfralla

Surfilsfralla med baconost

dag är det värsta ljugsommaren ute! Det sär supersol och ser underbart varmt och skönt ut! Men det är bara ljug, det är KALLT! Och eftersom vi bor i Snålblåsten och kebabernas stad, går det inte gå runt ett hörn utan att se ett kebabställe eller få motvind i ansiktet. Men OM man kunna få lä, så vore det toppenskönt idag.

Idag blir det frallor. Och inte vilka frallor som helst, utan filfrallor med baconost.

Jag hade nämligen lite filmjölk kvar i kylen. Jag såg att bästföredatum faktiskt var passerat. Men jisses… jag tror inte min mormor brydde sig särskilt  mycket när hon levde om filmjölk var för gammal när man använde det i matlagning. Nej snarare att hon skulle sagt att den var nu ännu bättre eftersom ju filmjölk faktiskt är sur mjölk.

Så, lite gammel-gammal mjölk skulle nog passa finfint. Men vad skulle kunna ackompanjera denna? Kanske lite persilja? Njaeee.. jag är inget stort fan av persilja faktiskt. Ögonen vandrade över lylskåpsvyn och fastnade på…  BACONOST! Jaaaa! Där satt den! Baconost är ju ett kalasar pålägg när man har bråttom. Men undrar om det funkar i degen?

Tja, vi skulle få se.

Jag värmde filmjölken så den blev ljummen (hualigen, detta vill man inte äta med flingor). Jag löste sedan upp jästen i den ljumna herrejistaneshualigen-filmjöljken, ner med salt, en nypa socker och oljan. Sedan hällde jag i hälften av mjölet och rörde runt till en smet, sedan hällde jag i baconosten och resten av mjölet och rörde om igen till en grov deg.

Nu var det dags för ASSISTENTEN! Han har ju varit bypassad ett antal gånger nu… och egentligen skulle han bli det idag också… men jag tyckte synd om honom. Han börjar kanske känna sig värdelös:( Och det är han ju verkligen inte! Men ensam är han ju där nere i källaren. Cyklarna och färgburkarna han har som sällskap är inte vidare livliga av sig. Inga partyprissar direkt.

Så jag gick ner och frågade honom lite snällt om det gick för sig att knåda en 10 minuter, en kvart. Han blev själaglad den lille spillevinken. Degkrogen blinkade till som i ett stort, pojkaktigt leende.

När han var klar gick jag ner och hämtade den färdiga lilla guldklimpen och gick upp och stjälpte ut den på bänken. Delade degen i 6 delar, sedan rullade jag… eller vek faktiskt… bullarna. Ja, det låter konstigt, men jag tog en deg och vek den en gång, sedan vred jag bulldegen (som nu såg halv ut ovanifrån) och vek den igen. Sedan gjorde jag samma sak igen (nu såg den lite ut som en kvarts deg ovanifrån). Detta upprepade jag ca 10 ggr. Sedan lade jag vecken ned på en plåt och formade en rund bulle med lätta händer. Jag tror att detta är något liknande det som kallas att "riva" bullar. Det hela går ut på att få lite spänst uppåt på frallan, så att den jäser uppåt. Fast jag vet inte om jag gör rätt:)

När alla var var klara satte jag in dem i ugnen på 30 grader för jäsning i en timma, med handduk över.

När jäsningen var klar tog jag ut dem, drog på ugnen till 220 grader och väntade tills temperaturen var nådd innan jag satte in dem.

Smaken: Mormödrar har liksom inte fel när det gäller matlagning. Filmjölken som i sin ljumna sura form var oät….. inte var så läcker, hade blivit en jättebra ingrediens i baket. Baconosten var som en avlägsen bris… fruktansvärt avlägsen, för den kändes knappt. Men det smakade kanongott! Jag vet inte riktigt.. men fyllighet i smaken är nog vad filmjölken adderade. Nu är det ingen fara längre att glömma filmjölken framme i solen efter utefrukosten! Blir den sur är det bara att baka med den:)

kommentarer (2)

Vad hade jag i:

2 dl filmjölk
10 g jäst
5 dl vetemjöl
1 msk baconost (mjukost)
1 msk olja
1 tsk salt
1 nypa socker

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen