Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 10 september
svart danbo fralla med paprika

Svart Danbo-Fralla med paprika

Idag är jag gräsänkling. På morgonen i alla fall. Så idag skulle jag kunna göra något sjuhelsikes avancerat och skruvat! Var det idag jag skulle ha i O'boj, havregryn, smör, kaffe och socker och slänga in i ugnen för att upptäcka att jag har jäst och grillat en negerboll?! Hmmm…. tja….inget är för sjukt, men till frukost? Nej det får vänta till någon speciell dag. Kanske det kommer en "Negerbollens dag", då skulle den passa finfint!

Idag såg jag att vi fortfarande hade Svart Danbo kvar. Hur är det möjligt egentligen? Den brukar försvinna fort. Ja, om det finns kvar så måste jag ju förbarma mig över den och se till att den gör lite nytta med sitt korta liv. Det kan ju inte vara lätt att ligga där i kylen, instängd i en plastpåse i sin egen pruttlukt.

Den skulle gå i armkrok med lite filmjölk och paprika. Sen tänkte jag använda ett mindre-snabba-kolhydrater-mjöl, dinkelmjöl fullkorn. Undrar hur kroppen kommer reagera på detta?

Jag började med att ha lösa upp jästen i vattnet. Sedan hällde jag i filmjölk, paprika och salt. Jag hade i hälften av mjölet och rörde sedan om allt till en smet. Efter det  rev jag Danbon tills jag hade nästan en dl (det blev ju fortfarande en hel del ost kvar:( Ledsen lille Danbo, för att jag inte kan befria dig från ditt lidande) och lade i smeten och rörde om igen. Sen fick jag hjärnsläpp och tänkte att jag skulle ha i sesamfrön också (-ja det blir säker gott, sa en röst till mig). Så jag tog en matsked och hällde i! Tillsist tillsatte jag resten av mjölet och rörde runt allt ordentligt så det blandade sig. Själva konsistensen var ganska fast.

Jag formade två bollar med skeden och lade dem direkt på plåten. Minsann, jag hade gjort bröd utan att ens kleta ner händerna!

Jag satte in plåten i ugnen på 30 grader och lät dem jäsa i 45 minuter. Under jäsningen flöt de ut ordentligt och blev nästan platta. Jag lade på lite av den rivna osten ovanpå. Sedan ökade jag värmen till 200 grader och lät dem ligga kvar under tiden. Det känns liksom som att de ytterligare ökar i storlek under själva temperaturökningen.

När ugnen uppnått temperaturen var de inne ca 10 minuter innan tog jag ut dem.

Man kan ju tycka att något som luktar prutt inte riktigt hör hemma i degar och bröd. Men rackarns! Det funkar riktigt riktigt bra! Varje gång. Perfa som frukostbröd. Om någon från Pågens eller Skogaholm läser detta, så bör ni genast börja baka Svart Danbo Bröd. Ok, vem blir först?:)

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För två frallor:

5g jäst
0,5 dl vatten
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk sesamfrön
1 dl filmjölk
0,75 dl riven Svart Danbo
1 krm salt
2 msk hackad röd paprika

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen