Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

måndag 6 juni
sverigeflätor

SverigeFlätor

I dag är det vårt moderlands speciella dag. Grattis Sverige! Jisses, vi är lediga! Tänk att det bara var några år sedan det ens blev en helgdag… Det är ju faktiskt fabulöst dåligt att det inte varit helgdag i några hundra år. Klart vi ska fira vårt underbara land som en helgdag. Jag menar, inte vill väl moder Svea att vi ska jobba på hennes dag? Att slita i sitt anletes svett, att försaka familj och vänner genom att jobba och således inte ha tid att fira. Nej, så kan det inte varit menat.

När man tänker på Sverige (eller jag iallafall) så tänker jag t ex kaviar! Gräddfil! Nypotatis! Blonda dalatjejer med flätor! Andra tänker på annat också såklart. Nubbe, dill, sill! Och sen finns det vissa som tänker på fäbojäntan (Peter och Sverker!;)

Idag hyllar jag Sverige med äkta Sverige flätor (tänkte jag skulle särskriva lite så att ni alla utvandrade förstår;) Eller nej, vi särskriver inte. Sverigeflätor!

Jag tänkte att jag tar några godsaker från det som representerar Sverige och blandar i degen. (nej, Peter och Sverker, det blir inte falukorv i den)  Det blir de svenska klassikerna nypotatis, kaviar och gräddfil. Till det tar jag gammalt hederligt vetemjöl.

Jag började med att lösa jästen i det ljumna vattnet. Sedan hällde jag i gräddfilen och oljan (rapsolja idag till Sveriges ära, det går ju inte använda italiensk olivolja en sån här dag!). Sedan blandade jag i mjölet, potatisen, kaviarn och saltet. Jag rörde det till en deg och hällde sedan ut den på bänken. För att känna mig lite arbetare denna dag lät jag lille Hugin (assistenten) ligga i morgonsolen och päsa istället för att vara behjälplig. Så jag knådade degen i ca 5 minuter för hand(!). Sedan delade jag den i två delar, med ett snabbt, rent snitt utan plågsamheter. Sedan lät jag de två delarna ligga och jäsa i ca 40 min under duk.

Efter jäsningen knådade jag dem igen i ca 5 minuter var och delade upp de två degarna i tre. Alltså en av dem blev tre. Så det blev 6 st sammanlagt… jisses.

Dessa rullade jag ut så de blev långa och tunna (ca 25 cm). Sedan tog jag tre stycken och flätade ihop dem (ni kommer ihåg de blonda dalatjejerna med flätorna) till flätor. Jag gjorde likadant med de resterande tre och fick således två stycken flätor. Dessa satte jag på jäsning inne i ugnen på 30 grader. Där fick de stå i ca 40 minuter. När jäsningen var klar ökade jag bara upp värmen till 180 grader. Från att jag ökade värmen till att jag tog ut de gyllenbruna flätorna tog det ca 15 minuter.

Göta Petter! Vilken stuns det blev i dem! De svällde som om jag använt Manitoba Cream faktiskt! Fantastiskt smidiga och luftiga inuti och mycket goda. Jag trodde kaviaren skulle göra att det smakade lite…kaviar… Men det fanns inte kvar. Väldigt gott blev det!

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

För två flätor:

0,75 dl gräddfil
0,25 dl ljummet vatten
10 g jäst
2 dl vetemjöl
2 msk olja
1 tsk flingsalt
2 tsk kaviar
1 kokt nypotatis, hackad

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen