Hembakt
En brödblogg för alla oss som gillar hembakat bröd. Kolla igenom recepten för att hitta något som passar för just din middag, betygsätt eller dela med dig av dina egna favoritrecept. Smaklig spis!
Danne

Hej, jag heter Danne och är förtjust i bröd. Riktigt förtjust faktiskt!

Kanske till och med så förtjust att vissa skulle kalla mig brödnarkoman. Just nu är jag på permission från brödrehab med LCHF.

Jag bakar nästan varje lördag och söndag morgon och tänkte att detta vore ett bra sätt att samla recepten. Hur man bakar på riktigt vet jag inte:) Jag är en glad amatör. Men kommentera gärna recepten! Har du ett bröd du vill ha med här? Skicka in det här!

lördag 13 augusti
Turkiskt svennebröd

Turkiskt svennebröd

Första lördagen efter semestern. Första arbetsveckan avklarad. Första helgbaket! Ja, det har varit lite oregelbunden bakning under semestern, pga av… semester. Skönt har det varit, med sol, bad, båt, grillning, vin, HCHF, HCHFA, HCHFHA! Men nu är det 11 månader till nästa kur(!). Fast det är inte så farligt, jag gillar verkligen mitt jobb!

I helgen är det Sailet i Karlskrona. Ett jippo för gammal och ung, då det traditionellt kommit UBER-stora segelskepp och alla möjliga stora båtar till hamnen. Båtarna har numera bytts till snipor och jollar, men öltälten, ballongförsäljarna och langosvagnarna är kvar. Så visst är det fest! Och idag kommer en gammal dödspolare från Öland och hälsar på, Peter. Vi brukar kalla honom Bergsturken! Därför tyckte jag att den där turkiska yoghurten vi har i kylen skulle komma väl till pass. Sen såg jag att vi hade lite vanlig svensk fil också. Den sätter vi i för att ackompanjera turren. Sedan hittade jag lite potatissallad. Kan man ha i det? Självklart, nemas problemas, absolumondo! Detta blir ju som ett svensk-turkiskt kalas med potatissallad och bröd!

Jupp! Då var det dags för mjölval. Jag är lite ambivalent idag, så jag tog tre. Dinkelmjöl fullkorn, durumvetemjöl och sen lite manitoba cream! Perfa!

Jag började med att lösa upp jästen i vattnet. Sedan hällde jag i turren och filen och lade i potatissaladen. Avslutningsvis hällde jag i saltet och  mjölen. Sedan sprang jag ner till min lille köpekompis assistenten. Killen i fånghålan som enbart finns där för att knåda mina degar! Äsch, han har det ganska bra, ska inte klaga alls. Där finns en kyl där nere med både vitt vin och öl! Han kan nog knäcka en Amarone nångång om han letar ordentligt… Jag sa till honom att jag ville ha det knådat i halvfart i ca 15-20 minuter. Sedan lämnade jag honom där, knådandes i sitt anletes svett.

När han var klar lät jag degen jäsa i en ungsfast form som jag hällt i olivolja i (så det täckte bottnen). Jag täckte allt med en duk. Efter 15 minuter vek jag degen en gång genom att ta tag i höger sida och helt enkelt vända över den och vred degen ett kvarts varv medsols. Efter 15 minuter gjorde jag samma sak igen, och likadant efter 15 minuter igen. Så sammanlagt tre veck. (Shit så krångligt ju! Ah, det är ju bara tre veck… kom igen!) Efter det fick den jäsa utterligare 15 minuter innan jag tog ur den ur formen och lade den på plåten och formade med lätta händer ett bröd. Sedan skickade jag in den i ugnen för gräddning. 20 minuter fick den vara inne på 225 grader. Klart!

Denna turre och svenne kan nog fira en midsommar ihop! Kanske dra några snapsar och ett par raki och sjunga tillsammans. Om de delar sillen kan man dock fråga sig… Det blev kalaisabra! Funkar (som alltid) per till ett glas rött eller fem.

Inga kommentarer än. Bli först, klicka här!

Vad hade jag i:

Till ett bröd:

0,5 dl Turreyoghurt
0,75 dl filmjölk
0,25 dl vatten
15 g jäst
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1,5 dl durumvetemjöl
1 dl manitoba cream
1 tsk salt
2 msk rapsolja

påskfralla med falukorv

Påskfralla med falukorv och ägg

Nu var det ju alldeles för länge sedan jag bakade. Eller, ja, bakat har jag gjort, men jag har inte ...

kommentarer (3)
GI-bröd

Hagges GI-bröd

Igårkväll var det grillning här! Jajjemän! Jag riggade grillen med gas och drog på lite entrecôte. R...

kommentarer (2)
Matbloggstoppen